Постигнал е рекордна скорост на изчислениеРазгорещена надпревара за постигане на

...
Постигнал е рекордна скорост на изчислениеРазгорещена надпревара за постигане на
Коментари Харесай

Китай прави супермощен квантов компютър

Постигнал е рекордна скорост на пресмятане

Разгорещена конкуренция за реализиране на " квантово превъзходство "

Учени в Китай оповестиха, че най-новият им квантов компютър е решил ултра-сложен математически проблем в границите на една милионна от секундата - повече от 20 милиарда години по-бързо, в сравнение с най-бързият суперкомпютър в света би могъл да реши същата задача,предаде Труд.бг.

Прототипът, наименуван JiuZhang 3, е постигнал рекордно нарастване на скоростта на пресмятане, твърди научната публикация за него, оповестена във вторник от рецензираното списание Physical Review Letters.

Изследователският екип се управлява от Пат Жиануей, водещ академик в китайската национална стратегия за квантови проучвания. Изследователите са употребявали JiuZhang 3 за решение на комплициран проблем, основан на взимане на проби от гаусови бозони, който симулира държанието на светлинни частици, преминаващи през лабиринт от кристали и огледала.
Най-бързият типичен суперкомпютър Frontier - създаден в Съединени американски щати и разгласен за най-мощния в света в средата на 2022 година - би решил задачата за 20 милиарда години.

По думите на откривателите пробивът може да откри приложение в криптографията, само че това не би могло да стане толкоз елементарно и бързо.

Китай, Съединени американски щати и други страни са в разгорещена конкуренция за реализиране на " квантово превъзходство " - точката, в която една квантова машина може да надмине класическите компютри, решавайки проблеми, които са отвън опциите им.
Но макар скоростта си, тези квантовите компютри са много непрактични. На този стадий те могат да работят единствено в предпазена среда за къси интервали по доста характерни задания.

В изявление за Newsweek от 2019 година пионерът в квантовите калкулации Питър Золер сподели, че макар появяването в лабораториите на дребни квантови компютри с десетки кубити, е нужен пробив в коригирането на неточности, с цел да станат те в действителност практични.

" В идващите пет до 10 години е допустимо да забележим появяването на квантови компютри с няколкостотин кубита, някои даже с опция за отчасти поправяне на неточности. "

В същото изявление Золер от университета в Инсбрук спекулира, че " ще са нужни десетки хиляди кубити - дружно със постоянни благоприятни условия за поправяне на неточности ", с цел да се сътвори широкомащабен и високоскоростен квантов компютър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР