Постигнахме обединение с всички със съвместни усилия българските местни производители

...
Постигнахме обединение с всички със съвместни усилия българските местни производители
Коментари Харесай

Танева и търговските вериги си стиснаха ръцете

Постигнахме обединяване с всички със взаимни старания българските локални производители да получат достъп в магазините. Новината заяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на огромните търговски вериги.

Настоящата рецесия и пандемия ни принуждава да вземем бързи и ликвидни ограничения за минимизиране на вредите от загубата на свитите пазари. Трябва да се минимизира изхвърлянето на храна и да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите браншове, настоя Танева.

Няма нито една изключена верига от познатите на всеки един консуматор от постановлението. Краткосрочните ограничения са за това по какъв начин да се понижи вредата от понижената реализация на продуктите и целият набор от ограничения, които би разрешил на фермери да не банкрутират, изясни земеделският министър.

На бранш " Растениевъдство " също би трябвало да бъдат изложени продуктите. Предоставено е опция секторите " Плод и зарзават " да получат предплатено под формата на заем с ниска рента 75% от обвързаната си поддръжка за да продължат производството си. " Всичко рано или късно би трябвало да стартира в нормалния си темп след излизането от карантината ", настоя Танева.

" Аз война не повеждам с никого. Който желае с мен да води или да не води война ", сподели Танева в отговор на въпрос дали е завършила войната сред нея и комерсиалните вериги. Всичко се трансформира всеки ден, всяка страна постанова решения за да избави народа си и да омекоти удара, акцентира тя.

Не ставало въпрос за война, а да се даде свободата като маркетингов метод на комерсиалните вериги с пай канал да доставят българското произвеждане. В такива рецесии най-богатите следва да изгубят най-вече. Опитваме се да създадем, тъй че да оцелеем, сподели още земеделският министър.

За всяка област в страната има готови регистри с произвеждане на българската продукция. За търговците е значимо, когато стоката е в сезон, тя да се купува в България. " Хората търсят домати при домати, а в случай че ние отделим на друго място плодовете и зеленчуците, значи да сложим в ниша стоките. За нас българските артикули са преди всичко ", увериха от Сдружението за съвременна търговия.

" Категорично всеки оператор по описи е свободен да договаря по метод, размер и условия стоките ", сподели земеделският министър в отговор на журналистически въпрос. Ние имаме близо 100 00 фермери, от които 16 000 създават плодове и зеленчуци, регистрира Танева.

Няма по какъв начин някой да си мисли, че това е единственото избавление в рецесията - главното остава достъпът до българския консуматор, само че изборът си е негов какво да употребява, сподели още Десислава Танева.

Милена Драгийска, шеф на " Лидл България " уточни, че освен са се обединили към работещи ограничения за българските производители, само че и за общо схващане по рационален и логичен метод да бъде подкрепят българският производител. В спешна обстановка би трябвало да се отворят канали и ограничения, които да разрешат комплексния проблем на производителите, изясни Драгийска.

За това притежателите на магазините и производителите показали на премиера спомагателни ограничения за финансиране и улеснение на логистиката, с цел да се предложи локална българска продукция, само че и други ограничения.

Производителите могат да са спокойни, защото могат да бъдат уверени, че поддръжката е значима. Поискали сме от земеделското министерство да съкратят пътя на връзката, с цел да може по места да се помогне, сподели Драгийска.

" Заставаме изрично зад мнението, че българското сурово мляко би трябвало да бъде най-малко на 90% суровина, която да се вложи в млечните артикули.

Драгийска уточни обаче, че ограничението на подбор, може да докара до реципрочни ограничения за експорт на български артикули към останалите страни, където веригите са показани.

Търговците упорстват,да се резервира нежният баланс сред български производител и потребностите на хората.

Йордан Матеев, изпълнителен шеф на Сдружение за съвременна търговия, увери, че поддържат българското произвеждане и ще не престават да слагат на рафтовете на техните магазини качествена българска продукция. Те схващат какъв брой тежки времена престоят и българските производители ще намерят място в магазините.

" Изборът е на българския консуматор. Затова той прикани, в случай че желаят, хората да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е виновен избор и мъдрото решение, което позволява проблемите в бранша в доста други страни. Ние предлагаме да бъдем умни и предлагаме доброволни ограничения, които позволяват проблемите краткосрочно, средносрочно и дълготрайно, с цел да може българското произвеждане да излезе доста по-силен ", акцентира Матеев. Какви тъкмо са предложенията не стана ясно.

Георги Гърневски от " Метро " подсети, че благодарение на земеделското министерство още от 2016 година била стартирана стратегия за работа с дребните производители. Не е време за напрежение, не е време за разногласия и тежки полемики, а в този момент просто би трябвало да се обединим. Всички са в мъчно състояние, с цел да сме от изгода за цялото общество - производители, клиенти и търговци, посочи Гърневски.

Продукцията е по полето и тя би трябвало да откри най-бързия път до магазините, настоя Гърневски и уточни, че е конкретизирано кое може да помогне. " Да помогнем на дребните животновъди да си продадат млякото, да помогнем на българските салати вътре в комерсиалните обекти, да бъдем в интерес на обществото ", прикани той.

До 31 декември комерсиалните вериги са подготвени да съблюдават мярката за българска стока в магазините. Трябва да бъдем съответни на обстановката, настоя Милена Драгийска. От Сдружение за съвременна търговия обявиха, че когато изтече постановлението в края на годината, те ще продължат да работят с българските производители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР