Постигането на меко приземяване от страна на Федералния резерв, което

...
Постигането на меко приземяване от страна на Федералния резерв, което
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ е далеч от рецесия – Goldman Sachs

Постигането на меко приземяване от страна на Федералния запас, което в миналото се смяташе за съвсем невероятно, продължава да е в ход, както съобщи Ян Хациус, основен икономист на Goldman Sachs.

Хациус увери CNN, че стопанската система не е покрай криза. Въпреки че признава по-високата от предстоящото инфлация през тази година, той поддържа по-ранната си прогноза за меко приземяване.

Той акцентира на цялостната позитивна наклонност в новините през миналата година, като означи забележителното понижаване на инфлацията, без да има нездравословни последствия за икономическата интензивност или непосредственост до криза.

За да се оправи с инфлацията, Федералният запас нападателно увеличи лихвените проценти през 2022 година и 2023 година, напомняйки ерата на Пол Волкър през 80-те години на ХХ в. Първоначално се притесняваха, че ще провокират криза, като покачат безработицата и провалят икономическото възобновяване след Ковид пандемията, само че обстановката се разви.

Потребителските разноски и устойчивостта на пазара на труда изместиха доста икономисти, в това число Хатциус, към вероятността за меко приземяване, което понижава риска от криза.

Хациус изрази убеденост пред CNN, като предвижда единствено 15% възможност за криза в Съединени американски щати през идната година – общоприетоо равнище за всяка година.

Подобен оптимизъм е от решаващо значение за напъните на Белия дом да насърчи икономическата стратегия на президента Джо Байдън, защото историческите данни сочат, че рецесията в годината на преизбиране постоянно значи изборно проваляне.

Хациус допусна, че инфлацията може да намалее до юни, което евентуално може да провокира понижаване на лихвените проценти от страна на Фед за облекчение на разноските по заемите в другите браншове.

Той обаче предизвести, че в случай че индикаторите на пазара на труда се влошат в допълнение, Фед може да форсира намаляването на лихвените проценти.

Въпреки че наемането на личен състав остава устойчиво, нивото на безработица се увеличи до 3.9% през февруари от исторически най-ниското си ниво от 3.5% през юли 2023 година Хациус уточни, че в случай че този индикатор се намали до ниския диапазон от 4%, това може да провокира по-ранни дейности на Фед за понижаване на лихвените проценти.

Въпреки намалелите опасности от криза непредвидимите фактори като геополитическото напрежение и непредвидените събития, като Ковид пандемията преди четири години, не престават да будят безпокойствие.

Пазарът на търговски недвижими парцели с неговия остатък от празни офис здания, дължащ се частично още веднъж на Ковид и на възхода на отдалечената работа, съставлява друго икономическо предизвикателство. Въпреки това Хациус, повтаряйки мнението на ръководителя на Фед Джером Пауъл, счита, че този проблем няма да форсира криза, сходна на финансовата рецесия от 2008 година, заради лимитираното му влияние върху по-широката стопанска система и последователното му разрастване в продължение на няколко години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР