Постепенно спада напрежението в Северно Косово, все по-малко протестиращи излизат

...
Постепенно спада напрежението в Северно Косово, все по-малко протестиращи излизат
Коментари Харесай

Боби Бобев : Постепенно спада напрежението в Северно Косово

Постепенно спада напрежението в Северно Косово, все по-малко протестиращи излизат и са дейни в своите дейности. Това сподели пред БНР Боби Бобев, някогашен дипломат в Албания и Косово.

Доколко Сърбия и Вучич имат изгода от това да има напрежение в Северно Косово - може да се спори, счита той и акцентира, че Брюксел и Вашингтон държат за усмиряване на ситуацията. 

" Вучич има трезва преценка.  Всеки трезво мислещ сръбски политик знае, че Косово е завършена идея за Сърбия , че Косово не може още веднъж да бъде присъединено към Сърбия ", разяснява Бобев в изявление за предаването " Събота 150 ". 

За него е изненадващо, че най-яростните митинги в този момент са били в Звечан:

" Това е една община, която е център на регион, който в действителност е спътник на Северна Миртровица.  За мен беше необичайно, че спокойно и безшумно остана в Северна Митровица , където доста постоянно е центърът на сходни събития ".

Според него  ще бъде доста мъчно косовският министър председател Курти да бъде свален посредством избор на съмнение:

" Съединени американски щати са огромният брат на Косово. Те са главният съдружник на Косово.  Страхът от това, че те се обръщат против премиера Курти е налице . Стигнахме до невиждана обстановка - Съединени американски щати в действителност постановиха наказания на Косово - нещо, което в друга обстановка наподобява невероятно ".

Според Боби Бобев изборите е трябвало да бъдат извършени съгласно Конституцията и цялостното законодателство на Косово. От официална позиция те трябваше да бъдат извършени.  Но на никое място по света го няма това с под 4% от получения избор ти да управляваш , безапелационен бе той и добави в този смисъл, че реакцията на косовските сърби е била изцяло предвидима.

" Очевидно е, че комбинираният напън, ориентиран главно към косовските албанци, към държавното управление и съответно към премиера Курти - този напън докара до това самият той да съобщи, че в случай че спре насилието и протестиращите се отдръпват, ще има нови избори.  В края на краищата аз виждам директния път към провеждането на нови избори в решението тези определени 4 кметове да бъдат посъветвани да подадат своите оставки и тогава да бъдат планувани нови избори. Не виждам различен път ".

Бобев още веднъж подсети въпроса със основаването на Асоциация на общините с преди всичко сръбско население, където той вижда несъгласие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР