Постепенно роботите навлязоха в нашето ежедневие. Няма по-добър пример за

...
Постепенно роботите навлязоха в нашето ежедневие. Няма по-добър пример за
Коментари Харесай

Ерата на роботите започна с прахосмукачките роботи!

Постепенно роботите навлязоха в нашето всекидневие. Няма по-добър образец за това от прахосмукачките роботи. Те към този момент имат 17-годишна история, само че в никакъв случай не е имало такава лавина от разнообразни предложения, колкото тази година.

Американската компания iRobot беше тази, която вкара първата умна прахосмукачка робот още през 2002 година: известната Roomba . Името на компанията идва от книгата на Айзък Азимов „ Аз, роботът”. През първите две години северноамериканската компания продаде над 1 милион бройки. Преди американците обаче имаше един несполучлив план на шведите от Electrolux – прахосмукачката робот Trilobite, пусната на пазара през 1996 година Светът тогава към момента не бe подготвен за нашествието на роботите.

В наши дни съществуват десетки производители на прахосмукачки роботи. Дори и класическите производители на такива уреди излязоха на пазара на кръглите роботи, които почистват дома, без да е нужна намесата на човек. Samsung, Rowenta и Dyson са единствено няколко образеца за такива компании. В техните редици навлизат и производители на техника, които до през вчерашния ден не са имали нищо общо с производството на прахосмукачки. Xiaomi е добър образец за това.

Днес роботите прахосмукачки са доста напреднали. Освен това, в случай че в къщата има някакви други автоматизирани устройства, те могат да работят дружно с тях чрез домашната безжична мрежа, с цел да метат, обират праха и даже да изпират/измиват настилките във всички стаи. Технологията е толкоз напреднала, че даже цената към този момент не е непостижима. Roomba е известна, само че скъпа прахосмукачка, която не е по джоба на всеки. Компанията Dyson от скоро навлезе в надпреварата с роботите прахосмукачки, само че също остава скъпа марка. Xiaomi обаче, паралелно с останалите китайски компании, вкараха интелигентни прахосмукачки на цени, налични за всеки. Всичко, от което имаш потребност, с цел да ги пуснеш в приложимост, е смарт телефон и конфигурирано на тях приложение.

Много хора към този момент се отхвърлят от класическите прахосмукачки и се преориентират към закупуването на роботи прахосмукачки. Не че ще се изненадате от него, само че дано разгледаме листата с преимуществата им:

- самостоятелност: едно от най-големите преимущества е, че роботите прахосмукачка се зареждат сами. Когато зарядът в батерията им намалее, те сами се връщат към „ базата” и се зареждат автоматизирано, с цел да продължат с почистването по-късно. По този метод роботите в никакъв случай няма да спрат да работят заради изтощена батерия, като по-късно ще продължат от мястото, където са били, преди да идат да презаредят.
- програмиране: множеството модели роботи прахосмукачки разрешават програмирането на час, в който да стартират работа. Дори още повече – те могат да бъдат конфигурирани и да стартират почистването на избран период от време. Други могат да бъдат програмирани и ръководени непосредствено от мобилното приложение, тъй че не е нужно да си у дома, с цел да пуснеш прахосмукачката в деяние.
- надълбоко разчистване: с помощта на своите сензори, прахосмукачката робот може да засече най-мръсните пространства в дома. Качва се и слиза от килимите без проблем и не напуща периметъра, до момента в който не извърши надълбоко разчистване.
- съвършени размери: прахосмукачките роботи са релативно дребни, имат кръгла форма и са много ниски, което им разрешава да минават под мебели, дивани и кревати, без да е належащо да преместваш всичко от неговото място, с цел да достигнеш до най-скритите и сложни за разчистване места в дома.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР