Поставят автоматични външни дефибрилатори на пет от най-големите метростанции в

...
Поставят автоматични външни дефибрилатори на пет от най-големите метростанции в
Коментари Харесай

Поставят дефибрилатори в пет метростанции в София

Поставят автоматизирани външни дефибрилатори на пет от най-големите метростанции в София , оповестяват от

Устройствата ще се употребяват при неочакван сърдечен арест и ще оказват помощ за спасяването на човешки животи.

Инициатор на плана е кардиологът и зам.-председател на Столичния общински съвет проф. Иво Петров.

Предвижда се дефибрилаторите да бъдат сложени на метростанциите при Софийския университет, НДК, " Сердика ", " Люлин " и " Витоша ".

Председателят на СОС Георги Георгиев уточни, че преди пандемията през тези пет метростанции са минавали 400 000 души на ден, а сега пътникопотокът е 240 000 души дневно. Един дефибрилатор ще бъде възложен за потребление на общинската спешна дирекция, като с него ще се вършат и образования.
 Искат дефибрилатори на публични места за първа помощ при инфаркт
Искат дефибрилатори на публични места за първа помощ при инфаркт

Близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята

Столичният общински съвет ще вземе решение за закупуване на дефибрилаторите на сесията в четвъртък.

Георгиев изрази вяра най-късно през февруари да е завършило и образованието на чиновници на метрото във всяка от станциите за работа с дефибрилаторите.

Той съобщи, че концепцията е била подкрепена от всички политически групи в СОС.

Поставянето на автоматизирани външни дефибрилатори е отдавнашна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България - да въведем европейската и международна процедура, акцентира от своя страна проф. Петров и добави, че Куба, Индия и Виетнам от дълго време са въвели тази процедура и имат такива апарати на публични места.

Той разясни, че пилотният план включва и образование - първо на групи, които са директно ангажирани със спасяването на човешки животи - лекари, медицински сестри, планински спасители, доброволци към БЧК и други, а по-късно ще бъдат подготвени и всички останали.

" В Япония, да вземем за пример, на всеки 10 души, работещи в едно дружество, има по един, който е подготвен да работи с подобен уред. Френският стандарт пък е на всеки 2000-3000 души да има конфигуриран по един автоматизиран дефибрилатор. У нас минимум 4000 българи губят живота си заради неочакван сърдечен арест. С тази машина, сложена върху гърдите на човек в първите минути, можем да спасим живот ", посочи Петров.

По негови думи без интервенция в първите минути от настъпването на подобен случай смъртността е 80%, до момента в който при потребление на дефибрилатор в първите минути 70% от пациентите се избавят.

Медикът изясни, че софтуерът на апаратите, които ще бъдат закупени, е по този начин изработен, че самичък дефинира дали даден пациент има потребност от електрически разряд. По този метод се подсигурява, че няма по какъв начин апаратът да бъде употребен непозволено. Самият дефибрилатор пък дава гласови указания по какъв начин да се работи малко по малко и това разрешава потреблението му от инцидентен човек, който не е експерт. Това свежда до най-малко вероятността от неточност.

Статистика на " Метрополитен " ЕАД демонстрира, че случаите на неочаквана гибел в метрото са сред 10 и 12 на година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР