Поставянето на белезници на краката е предвидено като задължително единствено

...
Поставянето на белезници на краката е предвидено като задължително единствено
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър за конвоирането на Иванчева: Прангите са за особено опасни лица

Поставянето на белезници на краката е планувано като наложително само и единствено за изключително рискови лица.
 Върнаха Иванчева в ареста, изведоха я от болничното заведение скритом с белезници  ДаБГ апелира в съда разпоредбите за конвоиране на арестанти
Това разяснява някогашният министър на правораздаването, в този момент зам.-омбудсман, Диана Ковачева във връзка оковаването на отстранения кмет на Младост Десислава Иванчева при постъпването и изписването й от клиниката по ендокринология в Майчин дом на Александровска болница.  

Според Ковачева изказванието на „ Да, България “, че тя като правосъден министър е подписвала директива за конвойната активност не е истина.

Изобщо не става въпрос за Инструкция, а за Правила за конвойната активност, одобрени от министъра на правораздаването на 5 ноември 2012 година на съображение член 8 алинея 2 т. 11 от Правилника за устройството и активността на Главна дирекция „ Охрана “.  Причината за тяхното приемане през 2012 година е да се включат за първи път разпореждания за отбрана правата на индивида и възбрана на изтезанията на лишените от независимост лица, написа Ковачева. 

В текста й се споделя още: 

Актът, който се пробват да нападат, не се отнася до конвоирането на арестувани лица до медицински заведения, какъвто е казусът на госпожа Иванчева, който получи необятен отзив. Конвоят до медицински заведения не се реализира от Групово дело „ Охрана “, а от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и се дефинира въз основата на Инструкция на началника на Софийския затвор от 2013 година, която няма нищо общо с одобрените през 2012 Правила. Евентуално тя е актът, който са желали да нападат въпросните адвокати.

Преди да бъдат одобрени Правилата от 2012 година са съгласувани с неправителствена организация (Фондация „ Български юристи за правата на индивида “), Националното бюро за правна помощ и Комисията за отбрана от дискриминация. Всички мнения са позитивни и бележките са взети поради.

Атакуваната пред Върховен административен съд Инструкция (а в действителност Правила от 2012 г.) е анулирана през 2017 година като в частта за потреблението на помощните средства няма смяна при издаването на новите Правила.

Излиза, че обект на обжалване е анулиран акт, който въобще не се отнася до съответния случай. При обжалването има неточност в акта, в органа на издаване и във обстоятелството. Следователно има най-малко три неточности, позволени от групата адвокати, които вършат обжалването неприемливо и позицията неиздържана. 

Извън правния парадокс, при който се апелира анулиран акт, въпреки всичко бих желала да обърна внимание, че въпреки той да не се ползва за ескорт до медицински заведения, при конвоя по анулираните, само че и по в този момент настоящите Правила, слагането на белезници на краката е планувано като наложително само и единствено за изключително рискови лица.

Във всички случаи при така наречен интензивен ескорт става въпрос за установяване на ограниченията за защита според от степента на социална заплаха и личността на конвоираното лице, в това число дали е склонно към експанзия или физическо принуждение . Това допуска самостоятелна оценка във всеки съответен случай на тези, които ползват инструкцията. Поставянето на белезници на краката и други засилени помощни средства не е рутинна мярка и във всички случаи следва да е придружена от самостоятелна оценка на риска за съответното лице. Така е по признатите от мен правила. Така е и по разпоредбите, които ги заменят през 2017 година

В този смисъл, Правилата не плануват отклоняване от стандартите за отбрана правата на индивида. Очевидно е, че използването на инструкцията, която касае конвоя до лечебни заведения, не е придружено от оценка на риска на всяко конвоирано лице, а се слагат помощни средства, без да е обяснен детайлът на заплаха от бягство или експанзия. Причината за това обаче не се съдържа в Правилата от 2012 година, които съм утвърдила в качеството ми на министър на правораздаването.
И като заместник-омбудсман не преставам да не отстъпвам правата на индивида и напълно стоя зад констатациите в отчета на омбудсмана и рекомендациите, които сме създали от 2016 година до в този момент. 

Извън правния парадокс, при който се апелира анулиран акт, въпреки всичко бих желала да обърна внимание, че въпреки той да не се ползва за ескорт до медицински заведения, при конвоя по анулираните, само че и по в този момент настоящите Правила, слагането на белезници на краката е планувано като наложително само и единствено за изключително рискови лица, приключва Диана Ковачева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР