Поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200

...
Поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200
Коментари Харесай

Кирилов: Бракувани са 210 хил. ваксини, очаква се Модерна да удължи срока на годност на техните ваксини

Поставените дози ваксини у нас все още са 3 200 000, като със приключен имунизационен цикъл са 1 720 000 души, това сподели в студиото на " Тази заран “ Богдан Кирилов - изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите. 

Около 400 000 са хората заложили на еднодозова ваксина, а 75 000 са към този момент с бустерна доза.

" В България има специфична процедура за медикаменти с изминал период на валидност, първата стъпка е бракуване на такива артикули. За имунизациите все още 210 000 дози са бракувани и в идващите седмици и месеци следва да бъде осъществена тази процедура и те да бъдат унищожени “, сподели още Богдан Кирилов.

Той означи, че останалите ваксини се ползват в периода на валидност, който е в разрешението има за приложимост.

" Очакваме идващите седмици да има удължение на периода на валидност на имунизацията на " Модерна “, а преди три седмици имаше удължение на периода на имунизацията на " Янсен “. В идващите месеци ще чакаме още такива промени “, съобщи Богдан Кирилов.

" Последните данни демонстрират, че във връзка с заразяването се следи понижаване на ефикасността на имунизациите, само че във връзка с хоспитализациите, тежко протичане и гибел, имунизациите, които се употребяват в Европейски Съюз, не престават да демонстрират доста висока резултатност “, означи Богдан Кирилов.

Според него точно за това в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Израел започва процедура по слагане на бустерни дози.

" ЕМА е на заключителен стадий на оценка на данните за една от имунизациите - на " Пфайзер/Бионтех “, като чакаме тази седмица мнение и да се реши за прилагането ѝ за деца “, изясни Богдан Кирилов.  

За хапчетата против ковид той сподели, че упованията са за края на тази година или началото на идната да бъде издадено позволение за използването им. 

" Европейската организация по медикаментите сега прави оценка на близо 10 медикаменти, някои са нови, а други са към този момент прилагани “, добави Кирилов.

" Едно от сериозните терзания е, че в страни с ниско имунизационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови разновидности на ковид “, уточни още Кирилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР