Постапокалиптичният танцов спектакъл на социална тематика Пласт-тония“ ще бъде представен

...
Постапокалиптичният танцов спектакъл на социална тематика Пласт-тония“ ще бъде представен
Коментари Харесай

Последни две представления в оригинален състав на постапокалиптичния спектакъл ``Пласт-тония`` - Култура

Постапокалиптичният танцов театър на обществена тема „ Пласт-тония “ ще бъде показан за финален път в неговия автентичен състав. На 12 февруари и 5 март в РЦСИ „ Топлоцентрала “ (София) финално дружно на сцената ще излязат Божана Мановска, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева за всички фенове на актуалното танцово изкуство.

„ Всички танцьори вложиха доста сърце и сила във възобновяване на спектакъла след последните две извънредно сложни за всички ни години. С интензивни подготовки и доста предпочитание успяхме да реализираме още веднъж отличен синхрон в построяването на пласт-тонската театрална реалност и да предадем нейното послание-напомняне, а точно, че може би към момента не е прекомерно късно да опазим общия ни дом - планетата Земя ”, споделя Ина Гергинова, създател, режисьор и хореограф на представлението.

Продуцираният от танцова компания „ Музотанц “ театър бе необятно приветстван при първото си показване на софийска сцена преди две години. През 2022 година стартира обиколка из по-големите градове на България, където бе извънредно топло посрещнат от аудитории от няколко генерации, привлечени от изразните средства на актуалния танц.

“За Пласт-тония следва още едно предизвикателство напролет на 2023-та година и то е обвързвано с разширението на екипа от танцьори. Вълнуваме се от това следващо ново начало, само че също по този начин се надяваме, че през идващия сезон ще имаме опцията за извънредна театрална среща на истинския състав. Преди обаче да забележим какво готви бъдещето за нашата танцова компания, не пропускайте да се срещнете с първото потомство пласт-тонци. Заслужава си, уверяваме Ви, а имате единствено още две възможности… ” - разкрива още авторката.

Продукцията с детайли на антиутопия и вълшебен натурализъм, отличаваща се със смели хореографски и режисьорски решения, изпраща фена напред в бъдещето, където Земята е претърпяла невиждана екологичната злополука, вследствие от безнаказаната човешката активност. Пластмасата е основен драматургичен знак, метафора за несъразмерното произвеждане, използването и замърсяването в международен мащаб.

Драматургията третира живота на оживелите на фикционалната планета „ Пласт-тония “, като в същото време пътува обратно в пространствено-времевата линия с препратки към аргументите в земната реалност, довели до тези необратими последици. „ Пласт-тония “ е една вълнуваща среща на публиката с тази мъчително настояща в световен проект тематика, настояща по едно и също време стряскащо, отрезвяващо, само че и жизнеутвърждаващо. Впечатляващата музика, сценография и светлинни решения на спектакъла сграбчват непосредствено на подсъзнателно равнище и звуково-визуалните картини владеят фена дълго след овакантяване на театралния салон.

„ Кои са оживелите? И по какъв начин наподобява светът им през днешния ден? На планетата работи нов ред. От “Горе ” потисничеството в никакъв случай не е било толкоз грубо, а рестрикциите – по този начин крайни. Подчинението е изискване за оцеляване, а все по-бледият спомен за “живота Преди ” се прокрадва примамливо единствено в изтощените сънища. За пласт-тонците няма връщане обратно.. А за нас... Има ли?!... “

Авторски текст от „ Пласт-тония “

Екип продукция

Продуценти: Танцова компания Музотанц, Storycatchers и BB Soundscapers

Хореограф: Ина Гергинова 

Музика: Александър Евтимов-Шаманчето и Росен Захариев-Роко

Сценография и костюми: Велика Прахова

Танцьори: Божана Мановска, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева 

Фотограф и оператор: Петко Лунгов

Светлинен дизайн: Виктор Георгиев

Графичен дизайн: Весела Данчева
Главен помощник Продукция: Людмил Венев
Консултант: Данита Заричинова

Координатор: Лъчезар Африканов

Билети:

на място: на касата на РЦСИ Топлоцентрала и EasyPay
онлайн:
12-ти февруари:
5-ти март:
Билетите, закупени авансово онлайн, получават специфична отстъпка.

Партньори:

РЦСИ Топлоцентрала, Derida Stage, Studio Dance Zone, Compote Collective, Komar film, За Земята, Eco Switch, Social innovators – Bulgaria, WWF, Greenpeace, Свободни от пластмаса, СИПИ.еу
Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на: Министерство на културата

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР