Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко

...
Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко
Коментари Харесай

Сийка Милева за сигнала на Рашков: Поредната политическа атака срещу прокуратурата

Постъпилият през днешния ден сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с изказвания за осъществени противоправни действия от основния прокурор е следващата политическа офанзива на изпълнителната власт против прокуратурата на Република България. Това съобщи на ексклузивен брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя посочи, че сигналът е адресиран до Борислав Сарафов, шеф на Национална следствена служба.

Авторът на сигнала, притежаващ научна степен с сферата на наказателния развой - доцент Бойко Рашков, би следвало да знае, че следствието на магистрати според закона е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура според от твърдените обстоятелства и условия. В този случай Национална следствена работа няма пълномощия да образува досъдебно произвеждане, уточни представителят на прокуратурата.

Поради това постъпилият през днешния ден сигнал е изпратен на само способният в тази ситуация орган - Специализираната прокуратура. Компетенцията за съществуването на съображение за формиране на досъдебно произвеждане е единствено от компетентността на прокурор.

Отново сме очевидци на следващият политически акт без каквато и да било правна обосновка, който цели да урони престижа на правосъдната власт. Очевидно европейските полезности, като върховенството на правото и разделянето на управляващите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които за призвани да ги съблюдават и отстояват, сподели Милева.

Ако в сигнала са посочени същите обстоятелства, които бяха разисквани от Висш съдебен съвет във връзка предлагането за освобождение на основния прокурор, би трябвало да се има поради, ч те бяха към този момент избрани като правно несъстоятелни.

Единственият резултат от тази политическа офанзива е опълчване на институциите и уронване престижа на прокуратурата. Цената за това е неефективно действие на правоохранителните органи и ще бъде платена от българските жители, акцентира Сийка Милева.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/547872526353595
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР