Постановката КЪРВАВА СВАТБА“ от Федерико Гарсия Лорка с премиера

...
Постановката КЪРВАВА СВАТБА“  от Федерико Гарсия Лорка с премиера
Коментари Харесай

Кървава сватба с премиера в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна

Постановката „ КЪРВАВА СВАТБА “ " от Федерико Гарсия Лорка с премиера на 18, 19 януари 2022, 19.00, Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА – сценограф и костюмограф на „ Кървава женитба “ от Лорка, режисьор Стоян Радев Ге.К., хореограф Татяна Соколова, композитор Калин Николов.

Имаш доста сполучливи театрални планове със Стоян Радев, дружно сте в този момент и в „ Кървава женитба “. Как подходи към сценографията на това емблематично заглавие на Лорка?

Моята сценография е по-скоро образен подтекст, който изпраща обръщение за време, спряло някъде в нищото. От друга страна, осветлението, което трансформира хода на действието, като че ли отброява часовете до предусещания съдбовен край.

След доста диалози и размисли, с режисьора Стоян Радев стигнахме до извода, че не ни е нужен фон, а по-скоро липса на подобен. Затова сцената е съвсем гола, с малко атрибут и едно огнено небе, което се трансформира в разнообразни нюанси. Цялото зрелище минава през това небе и сменящите се етапи в него.

Харесваш Лорка...

Да, одобрявам Лорка, а „ Кървава женитба “ е една от обичаните ми пиеси. Тя споделя историята за невъзможната обич, тази, която е най-изпепеляващата. Няма по какъв начин нашите герои да не се срещнат и тяхната невъзможна обич да не се случи. И вероятно мнозина ще припознаят себе си в някои от героите на „ Кървава женитба “.

Ако би трябвало да опишеш представлението с две думи, кои ще бъдат те?

Докосващо и завладяващо. Режисьорът Стоян Радев Ге.К., хореографката Татяна Соколова, композиторът Калин Николов и аз желаеме да сътворим едно докосващо и завладяващо зрелище. Вярвам, че креативната симбиоза сред нас ще направи „ Кървава женитба “ тъкмо такова зрелище.

Млади надарени, красиви – Христина Джурова, Александър Евгениев и Станислав Кондов, по какъв начин се чувствате в света на Лорка?

Христина Джурова: Режисьорът Стоян Радев ни вкара в магичния свят на Лорка, в който изпитваме всички вероятни страсти на света. Много се надяваме това да усети и публиката.

Александър Евгениев: Стоян Радев ми предложи да попадна в света на Лорка и аз незабавно одобрих. Как се усещам ли? През душата и тялото ми минават крайни страсти.

Станислав Кондов: В света на Лорка се усещам доста магично, приказно, поетично. „ Кървава женитба “ е прелестен текст, който носи доста обич, смях, сълзи, цялата палитра от страсти.

Как разбрахте своите герои, те ли ви превзеха или вие тях, по какъв начин тъкмо се получи?

Христина Джурова: Тези актьорски похвати от време на време са необясними, подбудени може би от вътрешен глас, от всичко, което ни сподели Стоян, от асоциации, свързани с персоналния живот. Музиката може да те въодушеви, стига да е прелестна – тъкмо каквато е музиката на Калин Николов. Или хореографията на Татяна Николова. Всичко това ни оказва помощ, с цел да навлезем в душевността на нашите герои.

Александър Евгениев: Не знам по какъв начин да отговоря на този въпрос, като се изключи че разреших на моя воин да влезе в мен и да стане част от мен. Чувствам го непосредствен, различавам в него мои неща, нещо такова.

Станислав Кондов: Аз също обичам моя воин, той е доста добър, благ, влюбен, чист. Благодарение на Стоян, успяхме да извадим и тези неща от мен. И да - срещнахме се някъде с моя персонаж и дружно със Станислав успяхме да създадем една добра...хмм... симбиоза.

Какви въпроси задава през днешния ден „ Кървава женитба “?

Христина Джурова: Вечните въпроси, кое е вярно и кое – не, какво би трябвало да направиш или какво в действителност искаш да направиш. Какъв да бъде животът ти и кое е по-ценно - дали си заслужава да живееш, само че да не обичаш и не е ли по-добре да умреш.

Александър Евгениев: В последно време живеем в едно общество, в което сякаш всички се обичаме и разбираме любовта, само че се виждат всички влакна, които пречат на любовта.

Станислав Кондов: „ Кървава женитба “ задава въпроси, които постоянно ще вълнуват индивида - за любовта, за живота и за гибелта. В пиесата доста се приказва за гибелта, само че за гибелта, като нещо красиво, има и подобен персонаж.

Какво научихте от „ Кървава женитба “ за любовта?

Христина Джурова: Намерих удостоверение на това, в което имам вяра - би трябвало да следваш пътя на сърцето.

Александър Евгениев: Любовта не всеки път е постижима, не всеки път е лесна, не всеки път можем да я прегърнем.

Станислав Кондов: Не знам дали научихме нещо ново, по-скоро се отвориха някакви чекмеджета в нас, които съхраняват любовта.

...........................

" КЪРВАВА СВАТБА "

от Федерико Гарсия Лорка

Превод Лъчезар Мишев

Режисьор Стоян Радев Ге.К.

Художник Даниела Николчова

Композитор Калин Николов

Хореограф Татяна Соколова

Плакат Славяна Иванова

Фотограф Ангел Жечев

В функциите:

Адела, булка - Христина Джурова

Виктор, младоженец - Станислав Кондов

Леонардо - Александър Евгениев

Мария, майка на Виктор - Веселина Михалкова

Хуан, татко на Адела - Пламен Димитров

Магдалена, брачна половинка на Леонардо - Миглена Везирова

Долорес, тъща на Леонардо - Милена Кънева

Пруденсия, слугиня на Адела - Гергана Арнаудова

Енрикета, съседка - Даниела Викторова

Луната - Недялко Стефанов

Смъртта - Теодора Михайлова

Сънят - Велизар Емануилов

Премиера 18, 19 януари 2022, 19.00, Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР