Посолството ни във Вашингтон към момента няма официална информация и

...
Посолството ни във Вашингтон към момента няма официална информация и
Коментари Харесай

Над 100 загинали при торнадо в Кентъки, засега няма данни за пострадали българи

Посолството ни във Вашингтон все още няма публична информация и подадени сигнали за потърпевши и бедстващи български жители по отношение на торнадата, минали през елементи от американските щати Арканзас, Илинойс, Мисури, Тенеси и Кентъки.

Смъртоносни торнада в американския щат Кентъки може да са умъртвили над 70 души, заяви губернаторът на щата Анди Бишиър. Той даже предизвести, че броят на жертвите може да надвиши 100 души, съобщи Асошиейтед прес.

" Това бяха най-опустошителните торнада в историята на щата ", сподели губернаторът на конференция през днешния ден. Мощни стихии, придружени с торнадо, връхлетяха освен щата Кентъки, само че и други щати в централната част на страната и провокираха пагубни последствия. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че поредицата от торнада в централните елементи на Съединени американски щати е невъобразима покруса, съобщи Франс прес. В Туитър той добави, че работи с губернаторите на засегнатите щати, с цел да им бъде обезпечено всичко належащо за издирването на възможни оживели.

Само в Кентъки изравнена със земята беше част от град Мейфийлд, в който живеят 10 000 души. Там цели региони са разрушени, а очевидци описват, че все едно е имало война. Опустошението в Мейфийлд е голямо, съобщи Майкъл Досет, представител на локалните избавителни екипи. Той даже загатна за кота нула, като по този метод съпостави разрушенията в града с тези от атентатите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк.

Губернаторът на Кентъки пък заяви, че покривът на фабрика за свещи е рухнал в Мейфийлд и доста хора евентуално са били затрупани изпод. Кадри и видеозаписи от местата, изумени от торнадата и качени в обществените мрежи, демонстрират срутени къщи, преобърнати и запокитени коли, изтръгнати дървета, улици, осеяни с керемиди. Най-силното торнадо в Кентъки е минало през няколко окръга на щата, т.е. прекосило е над 300 километра, описа щатският губернатор. На фрагментите, направени от американски малките екрани се виждат и самите торнада, като черни колони, помитащи всичко по пътя си, осветявани от светкавици.

В щата Илинойс в Едуардсвил е рухнала част от покрива на склад на Амазон по време на разразилата се там буря. В склада е имало чиновници на нощна промяна, с цел да обработват поръчки за празниците в края на годината. Говори се за няколко починали. Губернаторът на щата Джей Би Прицкър сподели, че насочва молебствия за жителите на Едуардсвил. А представителят на Амазон Ричард Роча съобщи, че сигурността на служащите е безспорен приоритет за компанията и в този момент тя прави оценка обстановката със склада. В Арканзас един човек почина, а 20 бяха затрупани под рухнала постройка вследствие на разразилата се там буря. Спасителни екипи обаче съумяха да извадят затрупаните.

На друго място стихия лиши живота на още един човек в щата. В Тенеси минимум двама души починаха вследствие на неприятното време. Поредица от торнада имаше и в щата Мисури. Според учени климатичните промени ускоряват мащабите и честотата на бурите, връхлитащи Съединени американски щати. Към момента няма данни за потърпевши български жители при торнадата в Съединени американски щати, оповестиха от пресслужбата на пресцентъра на Министерството на външните работи.

Дипломатическата ни задача следи обстановката и е в подготвеност да окаже подпомагане при нужда.

Българските жители в Съединени американски щати могат да се свържат с посолството на Република България във Вашингтон на телефон:

+1 (202) 387-5770

генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера:

+1 310 478 6700

и дежурен телефон в извънработно време:

+1310 437 3606;

генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера:

+1 312 867 1904
+1 312 752 0661;

генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер:

+1 212 935 4646.

Сигнали може да се подават и посредством имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Съединени американски щати:

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected].
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР