Посолството ни в Мадрид е издало над 200 удостоверения за

...
Посолството ни в Мадрид е издало над 200 удостоверения за
Коментари Харесай

Заедно в Испания: Една събота с българската общност в Мадрид

Посолството ни в Мадрид е издало над 200 удостоверения за българи, искащи да гласоподават отвън своята самостоятелна област. В Испания по силата на ограниченията против COVID-19, сега пътуването сред обособените самостоятелни области е неразрешено.

От дипломатическата ни задача предлагат да се гласоподава в най- близката разкрита изборна секция по местоживеене. При съществуване на разкрита секция в дадена самостоятелна област, испанските управляващи няма да одобряват за уважителна аргументи пътешестване в друга област за подаване на бюлетина.

Kатедралата Алмудена в Мадрид, тъкмо против Кралския замък, е строена над 100 години и със своето величие е един от най-забележителните храмове в католическия свят. Преди пандемията испанците бяха фамозни с това, че честваха своя Великден с обилни, зрелищни и шумни процесии, които привличаха доста туристи. Сега тези процесии са анулирани. Страната ще посрещне светлия празник смирено, в сходство с ограниченията против COVID-19.

Както доста други съботи, и тази прекарват дружно. Български фамилии, чийто живот е обвързван и обичат да са дружно през почивните дни.

Обичаме да се събираме в парковете, да си играят децата, има и български магазин, където постоянно вървим в неделните дни, с цел да си купуваме банички с боза, споделя Диана Иванова.

Ако не сме по парковете, най- постоянно идваме дотук - до Руската черква,за да запалителен свещичка за тези, които към този момент не са с нас, за татковците и майките на нас, възрастните, споделя Елисавета Шидерска.

Българите в Мадрид няма собствен храм, само че посещават двете православни църкви - съветската и гръцката. Те се намират в квартал Орталеса, където живеят доста наши сънародници.

Една събота в нашия квартал е доста хубаво нещо. Нашият квартал е един от дребното в северната част на испанската столица, в който живеят доста българи. Под доста разбирай - аз най-малко познавам 25-30 фамилии, добавя Елисавета Шидерска.

Това, което довежда Диана Иванова в Мадрид преди 18 години, е любовта. Но остава поради положителните благоприятни условия и в този момент отглежда тук двете си момчета.

Не мога да се разделя, сърцето ми е на две. Обожавам Испания, прибирам се постоянно в България, признава Диана.

Последната година е и първата, в която не се прибират в България, поради рестриктивните мерки, наложени поради пандемията.

Попари ни новината, че няма да можем да пътуваме, че няма да можем да се върнем в обичаната България. Особено двете ми деца бяха в потрес, тъй като всяко лято си прибираме. Страдаме. Надяваме се, че доста скоро ще можем да се приберем, споделя още Диана.

Обсъждат България, гледат новините и се вълнуват се от всичко, което става у нас. Затова ще гласоподават, тъй като живеят и тук, и там. Както още близо 180 000 българи в Испания.

Българите в Мадрид ще гласоподават в три секции в посолството и една в български магазин в друга част на града. В трите секции в посолството всичко е готово - взети са изключителни ограничения - ще се влиза и излиза от секциите през разнообразни входове, вътре в тях има машини за филтриране на въздуха, има маски, самостоятелни дезинфектанти, ръкавици за еднократна приложимост за всеки, влизащ да подаде бюлетина, писалки. Подготвени са удостоверения за членовете на секционните комисии, които ще нарушат вечерния час, който е в действие от 6 ч сутринта до 23 ч вечерта. Общо 53 секции в цяла Испания ще чакат нашите сънародници.

Специалните пратеници на Българска национална телевизия ще проследят гласуването в Мадрид и ще ви осведомят за всичко най-интересно от там.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР