Посолството на Украйна в София за втори път излезе с

...
Посолството на Украйна в София за втори път излезе с
Коментари Харесай

Посолството на Украйна в София за втори път реагира срещу председателката на СЕМ Соня Момчилова

Посолството на Украйна в София за повторно излезе с сериозна позиция против председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова . Причината е неин коментар пред БНР, обвързван с клането в Буча и интерпретация за това по какъв начин някои медии отразяват войната.

„ С огромно отчаяние установяваме, че началник на Съвета за електронни медии, за жалост, продължи да пази операции по отношение на изопачаването на обстоятелствата, свързани с военните закононарушения на съветските окупационни войски в Буча “, написа посолството на Украйна в писмо до медиите.

В него се споделя още, че Момчилова подвеждащо употребява мотив, че „ събитията са били „ коментирани спорно в това число от европейските и американски медии “, което посолството свърза с съветската агитация.

Това е втората сходна позиция, която от посолството на Украйна показват против думи на Момчилова, свързани с войната. В края на юни във връзка убийствата, осъществени от съветската войска в украинския град Буча , които тя разяснява в предаването „ Контракоментар “ на Асен Генов . Думите ѝ тогава станаха мотив за настояването на оставката ѝ като ръководител на Съвет за електронни медии.

В изявлението си за БНР от вторник Момчилова сподели, че коментарът ѝ от присъединяване при Асен Генов са били предадени неправилно и упрекна медии и публицисти в лъжлива интерпретация.

„ Защото аз изредих събития, които са присъщи на тези военни дейности и които са коментирани спорно, в това число от американски и европейски медии “, сподели още Момчилова. Тя добави също и че първата рецензията от посолството е пристигнала, тъй като „ са били подведени “ и „ някой им е оказал напън да реагират по този начин “.

Освен от украинското посолство думите ѝ тогава бяха наказани в до Народното събрание, както и от. Това стана мотив и членовете на Съвет за електронни медии на Момчилова. Искането беше отхвърлено, тъй като останалите трима членове на съвета, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласоподаваха срещу.

Буча е дребен град край Киев, който беше окупиран от Русия в границите на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 година След изтеглянето на съветските сили от града по улиците му бяха открити голям брой тела, а на няколко места бяха открити всеобщи гробове. Киев упрекна съветската войска в всеобщи убийства и военни закононарушения.

Русия отхвърля да е направила убийствата и твърди, че смъртните случаи са " инсценирани " от Украйна.

България и Европейският съюз дефинират събитията в Буча като закононарушения и поддържат търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР