Посолството на Турция у нас е разочаровано, че думите на

...
Посолството на Турция у нас е разочаровано, че думите на
Коментари Харесай

Турското посолство разочаровано, че думите на посланика са изопачени

Посолството на Турция у нас е разочаровано, че думите на дипломат Хасан Улусой за проучването на турския език са били изопачени.
 Министерство на външните работи вика турския дипломат на диалог след думите му за проучване на езика  И Вътрешна македонска революционна организация осъди изявлението на дипломат Хасан Улусой за турския език  Борисов кипна: Не му е работа на посланика да желае проучване на турски
Това излиза наяве от известие, оповестено на интернет страницата на дипломатическата задача.

" В изявлението, в което се подчертава на задоволството от огромния брой турски вложения в другарска, прилежаща и съюзническа България, бе изразено мнението на турските вложители за нуждата българските жители да владеят документално и говоримо както български, по този начин и турски език. Изопачаването на тази част на изявлението, под формата на – „ Турският дипломат изиска наложително проучване на турски език в България “ и последвалия отзив, са причина за отчаяние. По-долу е прибавен текстът на изявлението на дипломат доктор Хасан Улусой на турски език, неофициалния му превод на български език, както и видео клип на изявлението му ", пишат от задачата.

" Турция отдава огромно значение на икономическите си връзки с България. Приемаме със удовлетворение поддръжката на министър-председателя на България господин Бойко Борисов и на съответните членове на държавното управление и институции, както в доста други сфери, по този начин и за развиването и на икономическите ни връзки в интерес на двете страна, допълват оттова. - Очевидно е, че паралелно с българския, положителното научаване на устния и писмен турски език от страна на българските жители е мотив за желание при наемането им в турски компании. Това се отнася за всяка непозната инвестиция. В своето изявление дипломат доктор Хасан Улусой е подчертал точно върху това и декларирайки своето доверие в българските управляващи, е споделил готовността ни за съдействие. "

Изказване на дипломат доктор Хасан Улусой при откриването на новите вложения на Теклас България (цитираме оповестената от Посолството на Турция в България тирада в техен превод на български):

За мен е огромно наслаждение да бъда измежду вас на откриването на новите вложения на сдружение Теклас България в Кърджали.

През 2006 година Теклас, която е водеща компания в своя бранш в Турция, осъществя в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със удовлетворение, че през миналите 13 години компанията направи доста значими вложения в България. Днес, към тях се прибавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като дипломат на Република Турция, увеличението на турските вложения в прилежаща, другарска и съюзническа България, за нас е извънредно радващо.

Благодарим на министър-председателя господин Бойко Борисов и неговото държавно управление за оказаната поддръжка за развиването на икономическите връзки, които са от обща изгода за двете страни. В България развиват активност над 3 хиляди български компании с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по величина търговски сътрудник на България с годишен търговски стокообмен сред двете страни, възлизащ на близо 5 милиарда $. Една от най-големите задгранични вложения в страната също е турска. Вярвам, че тези числа могат да се усилят доста повече.

Икономическите ни връзки са заварката на нашето другарство и на културата на общуване сред страните и народите ни.

Със своята икономическа активност Теклас също способства за това. Радвам се да видя, че компанията освен развива икономическа активност, а и поддържа планове за обществена отговорност в сферите на вложенията. Днес също тук се основава претовареност за хиляди български жители. Всичко това оказва поддръжка на икономическите ни връзки със прилежаща България. Специално бих желал да благодаря на министър-председателя за поддръжката за все по-големия прогрес на икономическите ни връзки и другарство.

Накрая, бих желал да изкажа и едно общо предпочитание на турските компании, които влагат в България. Както ви е известно, когато турските компании влагат тук, те желаят да наемат български жители, които с изключение на български владеят и турски език. В тази връзка, считам, че колкото е по-голям броят на българските жители, които паралелно с български, владеят и верен вербален и писмен турски език, толкоз повече това ще насърчи турските вложения в страната. Пожелавам напъните на българските управляващи за надлежното проучване на турски език от страна на българските жители и най-много на сънародниците ни, да продължат, и бих желал да подчертая, че сме подготвени на съдействие в тази тенденция.

С тези мисли, още един път приветствам Теклас България за значимата им активност и употребявам случая да благопожелавам свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български жители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР