Посолството на Саудитска Арабия подновява дейността си в Иран след седем години, съобщават държавните медии

...
Посолството на Саудитска Арабия в Техеран възобнови дейността си, съобщиха
Коментари Харесай

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран възобнови дейността си, съобщиха държавните медии в Иран в сряда, след размразяване на отношенията седем години след затварянето на мисията.

Доминираният от шиити Иран и сунитската мюсюлманска Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си отношения и да отворят отново съответните си посолства след сделка с посредничеството на Китай, обявена през март.

Дългогодишните регионални съперници прекъснаха връзките си през 2016 г., след като саудитските дипломатически мисии в Иран бяха нападнати по време на протести срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Рияд.

„Посолството на Саудитска Арабия в Ислямска република Иран официално започна своята дейност“ и работи от неделя, съобщи официалната информационна агенция IRNA , цитирайки „информиран източник“ от външното министерство на Иран.

Няма официално потвърждение от Рияд за движението.

През юни Иран отбеляза повторното отваряне на посолството си в Рияд с церемония по издигане на знамето.< p>Иранските медии по-рано приписваха забавянето на повторното отваряне на саудитското посолство на лошото състояние на сградата, която беше повредена по време на протестите през 2016 г.

В докладите се казва, че саудитските дипломати ще работят от луксозен хотел в иранската столица в очакване на завършването от работата.

След сделката от март Саудитска Арабия възстанови връзките си с иранския съюзник Сирия и засили натиска за мир в Йемен, където от години ръководи военна коалиция срещу подкрепяните от Иран сили на хутите.

Иран и Саудитска Арабия подкрепят противопоставящите се страни в конфликтните зони в Близкия изток от години.

През последните месеци Иран е в противоречие със Саудитска Арабия и Кувейт относно собствеността върху спорно газово находище.

Саудитска Арабия и Кувейт претендира за „единствена собственост“ върху находището, като Иран предупреди, че ще „преследва правото си“ върху офшорната зона, ако преговорите се провалят.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР