Посолството на Съединените щати в Куба възобновява визовите и консулските

...
Посолството на Съединените щати в Куба възобновява визовите и консулските
Коментари Харесай

САЩ възобновяват издаването на визи в Куба

Посолството на Съединените щати в Куба възобновява визовите и консулските услуги в сряда , за първи път откакто поради понижи американското наличие в Хавана, предава Associated Press.

Посолството удостовери тази седмица, че ще стартира да обработва имигрантски визи , с приоритет върху събиране на фамилии и други като " Зелена карта ".

Възобновяването идва на фона на най-големия миграционен поток от Куба от десетилетия , който оказа напън върху администрацията на Байдън да отвори повече законни пътища за кубинците и да стартира разговор с кубинското държавно управление, макар исторически напрегнатите връзки.

Очаква се Съединени американски щати да издават минимум 20 000 визи годишно, макар че това е незначителна численост на фона на миграционната вълна , която се подхранва от засилващата се икономическа и политическа рецесия на острова.

В края на декември управляващите на Съединени американски щати оповестиха, че са спрели 34 675 кубинци по границата с Мексико през ноември, което е с 21% повече от 28 848 през октомври.

От месец на месец този брой последователно нараства. Кубинците в този момент са втората най-голяма народност след мексиканците, които се пробват да преминат границата , демонстрират данни на митническата и гранична работа на Съединени американски щати.

Нарастващата миграция се дължи на комплициран набор от фактори, в това число икономическа, енергийна и политическа рецесия, както и дълбокото неодобрение измежду кубинците.

Докато по-голямата част от кубинските мигранти се насочат към Съединени американски щати посредством полети до Никарагуа и минават по суша границата на Съединени американски щати с Мексико, хиляди други подхващат рисково пътешестване по море. Те пътуват 90 благи до брега на Флорида, постоянно пристигайки в разнебитени, нестабилно конструирани претъпкани лодки.

Преселението от Куба се усложнява и от възходящата миграция към Съединени американски щати от други страни като Хаити и Венецуела, което принуждава държавното управление на Съединени американски щати да се бори с все по-сложната обстановка на южната си граница.

Подновяването на визовата работа в посолството идва след поредност от договаряния за миграцията и през последните месеци и може също да е знак за постепенно топене на връзките сред двете страни.

" Участието в тези диалози акцентира нашия ангажимент за осъществяване на градивни полемики с държавното управление на Куба, където е подходящо, с цел да прокараме ползите на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати през ноември след визитата на американска делегация в Куба.

Малките стъпки са доста надалеч от връзките по време на президента Барак Обама , който облекчи доста американски наказания от ерата на Студената война по време на ръководството си и направи историческо посещаване на острова през 2016 година

Визовите и консулските служби бяха затворени на острова през 2017 година, откакто личният състав на посолството беше обиден от поредност от здравословни произшествия, хипотетични звукови офанзиви, които остават значително необясними.

В резултат на това доста кубинци, които желаеха законно да мигрират в Съединени американски щати, трябваше да летят до места като Гвиана, с цел да го създадат.

Въпреки че връзките сред Куба и Съединени американски щати постоянно са били напрегнати, те се изостриха след затварянето на посолството и

При президента Джо Байдън Съединени американски щати облекчиха някои ограничавания за парични преводи и фамилни пътувания от Маями до Куба, само че не оправдаха очакванията на мнозина в Куба, че президентството на Байдън ще върне острова в неговата " епоха на Обама ".

Ограниченията върху туристическите пътувания до Куба и вноса и износа на доста артикули остават в действие.

Също по този начин за разпалване на напрежението допренесе грубото отношение на кубинското държавно управление към участниците в., в това число, които са непрекъснат обект на рецензия от страна на администрацията на Байдън.

Кубински публични лица неведнъж са изразявали оптимизъм по отношение на договарянията със Съединени американски щати и стъпките за обновяване на визовите услуги. Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Косио сподели през ноември, че обезпечаването на миграция по безвредни и законни пътища е " взаимна цел " на двете страни.

Но Косио също по този начин упрекна глобите на Съединени американски щати за бягството на десетки хиляди от острова, като сподели, че " няма подозрение, че политика, която има за цел да понижи виталния стандарт на популацията, е директен мотор на миграцията ".
 Осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка приканиха Байдън да вдигне ембаргото против Куба
Осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка приканиха Байдън да вдигне ембаргото против Куба

Сред тях няма десни политици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР