Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до

...
Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до
Коментари Харесай

Посолството ни в Скопие иска обяснение от Р. Северна Македония за задържаните книги

Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония във връзка решението на митническите управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве хълм да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония​.

Езкемплярите от " Български национални песни " от Братя Миладинови бяха превозени от българския жител Виктор Стоянов, който показа на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Деве хълм " контракт за подаяние, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите управляващи обявиха, че е нужно авансово позволение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в съгласие с Министерството на културата на Република Северна Македония.

С нотата посолството желае пояснение за какво се постанова особено позволение за импорт на литература от страна членка на Европейския съюз, което не е регламентирано на никое място и е неуместно да се случва през 2021 година в страна, която претендира, че желае да се причисли към Европейския съюз. Със скандалния акт на управляващите на Република Северна Македония ще бъдат осведомени Европейската комисия и посолствата на страните членки на Европейския съюз в Скопие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР