Последвайте Гласове в 680 лв. дълг на столичното парно отписва

...
Последвайте Гласове в 680 лв. дълг на столичното парно отписва
Коментари Харесай

Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на столичното парно

Последвайте " Гласове " в
680 лева дълг на столичното парно отписва страната. Така половината от 1,3 милиарда лева досегашни обвързване на " Топлофикация София " към Българския енергиен холдинг и към " Булгаргаз " се стопяват с интервенции за прихващане. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Росен Христов и ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Според Георгиев такава сума била дължима от страната към столичното парно поради разликите в цените на газа. Той пресметна, че от септември предходната година поради бездействието на предходното държавно управление и поради дейности на предходния ръководител на КЕВР  се е натрупал 480 млн. дълг.
Повод за брифинга на министъра и на ръководителя на общинския съвет беше подписан контракт сред топлофикацията и " Булгаргаз " за доставка на природен газ от 1 януари до края на 2023 г. 
" Важно е да получим гаранция, че цената на газа ще остане търпима ", съобщи пред публицисти след подписването на контракта ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

" Поскъпването с над 40% от юли, което бе прокарано от предходния ръководител на КЕВР, в действителност занапред ще се усеща от софиянци. Затова ние настояваме пред страната да се вкарат компесаторни механизми, каквито има за електрическата сила, за горивата с 25 стотинки за литър. За да не бъде повишаването за сметка на хората ", уточни Георгиев.
Друг резултат от активността на работната група, която се занимава с модернизирането на софийската " Топлофикация ", са направените контракти за прихващане на дълг в размер на над 680 милиона лв., които сдружението дължи на Българския енергиен холдинг и на " Булгаргаз ", и които по думите на Георгиев има да получава от страната като обезщетения.
" Важно е да има разговор с страната, защото бездействието на предходното държавно управление коства на софиянци 480 милиона лв. - това е повишаването на природния газ от септември предходната година до през днешния ден, който остана некомпенсиран по никакъв метод ", напомни ръководителят на Столичния общински съвет.
Служебният министър на енергетиката Росен Христов от своя страна уточни, че крайната цел на активността на работната група е рационализация, внедряване на нови технологии и възстановяване на успеваемостта на " Топлофикация - София ".
" В момента сме фокусирани върху незабавните ограничения, свързани с прихващането на отговорности и решаването на проблеми с паричния поток. Основната цел е това да се трансформира в сдружение, което може да работи независимо, без непрекъсната нужда от помощи, да обезпечи топлинна сила на оптимална цена и да действа на пазарен принцип ", добави Христов.

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР