Последното за 2023 г.затъмнениеще бъде частично лунно с малка фаза,

...
Последното за 2023 г.затъмнениеще бъде частично лунно с малка фаза,
Коментари Харесай

Ето кога можете да наблюдавате последното за годината лунно затъмнение

Последното за 2023 г.затъмнениеще бъде отчасти лунно с дребна фаза, сподели за Българска телеграфна агенция физикът Пенчо Маркишки. То ще настъпи вечерта на 28 октомври и ще бъде очевидно от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните елементи на Северна и на Южна Америка.

От Българиязатъмнението ще може да се следи комфортно, сподели Маркишки, който е физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ на Физическия факултет на СУ „ Св.Климент Охридски “. Той е създател и насправочника за любители-астрономи, който към този момент обичайно се издава от катедра „ Астрономия “ на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Началото назатъмнението от полусянката на Земята ще бъде в 21:01:17 часа българско време. Началото назатъмнението от сянката на Земята е в 22:34:41 ч. Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят назатъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а назатъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч. Продължителността назатъмнението от полусянката на Земята ще бъде 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността назатъмнението от сянката на Земята ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди.

За феновете астрономи в България Маркишки посочи, че първоначално назатъмнението от земната полусянка в 21:01 ч. Луната ще бъде на височина 30 градуса над източния небосвод за София и на 33 градуса за Варна. Тогава към момента няма да се вижда разлика от нормалния тип на цялостната Луна, сподели той. Яркостта на долната част на лунния диск ще стартира да спада по-осезаемо с наближаването на контакта със земната сянка в 22:35 ч. Тогава за наблюдаващ от София Луната ще бъде на височина 46 градуса, а за Варна – на 48 градуса.

Явлението ще се следи комфортно до своя край в 01:27 ч., написа Маркишки в справочника. По време назатъмнението, на към 6.5 градуса източно от Луната, очевидно под нея и вляво, ще се вижда ярката планета Юпитер.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР