Последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли отчита

...
Последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли отчита
Коментари Харесай

НСИ: Подем в промишленото производство, строителството и търговията на дребно през юли

Последното изследване на Националния статистически институт (НСИ) за юли регистрира добър напредък на промишленото произвеждане, на строителството и при търговията на дребно, което като че ли е знак за известно ускорение на икономическата агресия в България при започване на третото тримесечие, съобщи БНР.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през юли с 0,8% по отношение на юни, когато се сви с 1,8%, като това съставлява първо повишение на производството от февруари насам.

На годишна база календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане се свива през юли с 0,9% след спад с 3,4% месец по-рано, когато беше регистрирано първо намаляване от декември 2018-а година и най-солен спад от средата на 2013-а година насам.

През юли нарастване с цели 6,9% по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия и с 1,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ при понижение с 0,1% в преработващата индустрия. Спрямо юли 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 2,4%, преработващата индустрия - с 1,1%, а в добивната индустрия има растеж от 4,4 на 100.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " нараства през юли с 1,7% по отношение на юни, когато се усили с 0,2 на 100. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се усилва през юли с 2,6%, до момента в който сградното строителство нараства с 1,0%.

На годишна строителната продукция растежът на строителството през юли се форсира до 4,3% от 1,7% през юни, когато означи най-скромно покачване от януари насам, като сградното строителство нараства с цели 8,3% (спрямо юли 2018-а), само че при едва намаляване с 0,8% на гражданското и инженерното строителство.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно, която нараства през юли за втори следващ месец с 1,0%, отбелязвайки по този метод ново най-хубаво покачване в границите на тази година. Като цяло търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, се представяше едва през актуалната година, откакто през януари се сви с 0,4%, а през февруари - с 0,6 на 100, преди да означи слаб напредък с 0,1% през март, с 0,4% през април и намаляване с 0,3% през май. През последните два месеца (юни и юли) обаче има индикации за напредък при търговията на дребно в нашата страна.

На годишна база комерсиалният оборот се усилва през юли с цели 3,7% след болнав напредък с 0,1% през юни, отбелязвайки по този метод най-хубаво покачване в границите на актуалната година.

Преди към месец НСИ регистрира напредък на Брутният вътрешен продукт на България през второто тримесечие с 0,8% по отношение на началото на годината, когато стопанската система набъбна с 1,2%, като икономическата агресия остана на постоянното равнище от 3,5% за второто следващо тримесечие в рамките н а актуалната година, връщайки се към положителните равнища на напредък от края на 2017-а и началото на 2018-а година.

Днешните мощни индикатори за юли допускат положително показване на българската стопанска система и при започване на третото тримесечие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР