Последното голямо земетресение в Крит се случи през 1403 г.

...
Последното голямо земетресение в Крит се случи през 1403 г.
Коментари Харесай

Сеизмолог: Може да видим голямо земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер

„ Последното огромно земетресение в Крит се случи през 1403 година и се счита, че такива трусове се случват на всеки 600 до 800 години. Вече сме на „ прозореца “ на века, когато може да забележим огромно земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер “, сподели той.  Вече сме на „ прозореца “ на века “, сподели гръцкият академик професор Константинос Синолакис.,

Той споделя, че за последно сходно огромно земетресение в района е имало в Крит – през 1403 година Друг прочут гръцки академик – Костас Папазачос, професор по сеизмология в университета Аристотел в Солун, пък споделя, че Гърция е претърпявала доста мощно мега-земетресение през 365 година сл. н. е., когато Крит е ударен от земетресение с магнитуд 8,2 или повече.

„ Прозорецът нормално е до 72 часа. Може да има – уповавам се да има – изненади, въпреки и за един-два човешки живота, напъните на спасителите би трябвало да продължат. Но възможностите са доста дребни “, сподели той.

Накрая господин Синолакис акцентира, че такива мега-земетресения се случват на всеки 600 години и се базира на земетресението в Крит през 365 година прочие н. е., наблягайки, че островът е бил издигнат с 10 метра заради сеизмичните трептения.

Трябва да се означи, че професорът по сеизмология на AUTH, Костас Папазачос, направи сходна ужасяваща прогноза през вчерашния ден, като означи, че в един миг ще преживеем земетресение в гръцката област като това в Турция и ще би трябвало да се надигнем пред следствията.Гърция може да бъде ударена от огромно земетресение като това, което опустоши Турция и Сирия, споделиха най-малко двама гръцки учени, написа Greek Reporter.

Сеизмологичните прогнози са направени по време на диалози за последствията от естественото злополучие в Турция и Сирия. Професорите показаха опасения, че сходно мощно земетресение може да засегне Гърция някъде в бъдеще.

Говорейки в две обособени изявленията, професор Константинос Синолакис и професор Костас Папазачос направиха сходни изводи при оценката на историята на сеизмичната интензивност в гръцкия район.

Застрашена ли е Гърция от земетресение?

Говорейки пред MEGA TV, Константинос Синолакис, научен професор по естествени бедствия, акцентира, че множеството от жертвите, наранени от мощните земетресения в Турция и Сирия, са в гъсто обитаеми градски региони, където многоетажни високи жилища са се срутили върху техните поданици.

На въпрос дали земетресение с сходен магнитуд може да засегне Гърция, професорът изясни, че мега-земетресенията нормално се случват в района на към 600 години.

„ Последното огромно земетресение в Крит се случи през 1403 година и се счита, че такива трусове се случват на всеки 600 до 800 години. Вече сме на „ прозореца “ на века, когато може да забележим огромно земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер “, сподели Синолакис.

Костас Папазачос, професор по сеизмология в университета Аристотел в Солун, получи сходни въпроси по време на изявление за ERT по отношение на риска от мощна сеизмична интензивност, засягаща гръцкия район.

Той сподели, че Гърция е претърпяла трусове с сходен магнитуд. Той цитира земетресенията от 7,5 по Рихтер в Аморгос през 1956 година и земетресенията от 7,2 по Рихтер в Кефалония през 1953 година като уместни образци.

Гърция обаче е претърпяла още по-силни земетресения. През 365 година сл. н. е. Крит е ударен от земетресение с магнитуд 8,2 или повече. На процедура всичко било разрушено или унищожено на острова и последвалите цунамита, породени от трусовете, засегнали елементи от днешна Гърция, Либия, Египет, Кипър, Итлей и Испания.

Прогнози за трусове

На въпрос дали могат да се плануват огромни трусове като това в Турция и Сирия, Папазахос разясни, че „ не можем да предвидим тъкмо по кое време ще се случи земетресение “.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР