Последно общината получи една година да ги премахне, но така

...
Последно общината получи една година да ги премахне, но така
Коментари Харесай

Над 12 години бездействие: И 20-те милиона за трамваите по ”Скобелев” са потънали в безвремието на София

Последно общината получи една година да ги отстрани, само че по този начин и не го направи - реши да апелира решението на Софийския градски съд и да желае повече време. Макар че не е изпуснала периода - както алармира " Спаси София ", това не зачертава тематиката за какво лишава толкоз време да се оправи казуса, който действително чака 12 години.

 

Общината даже пусна социална поръчка за рампа, която да минава над тунела до НДК против 17.5 млн. лева без Данък добавена стойност (21 млн. лева с ДДС) след публичното неодобрение и решението на съда предходната година, само че по нея няма никакво придвижване, написа

 

От " Московска 33 " разясниха, че дадения от съда период за бул. " Скобелев " предходната година още не тече, тъй като няма влезнало в действие дефинитивно правосъдно решение. " Следващото дело е планувано за ноември и едвам след дефинитивно изговаряне, в случай че съдът на втора инстанция препотвърди периода, той ще стартира да тече. Така че, изказванието на " Спаси София " не е правилно ", споделят от там. Но даже и да " завоюва " по-дълъг период, ако поръчката продължи да буксува все по този начин, общината отново може да не го извърши.

 

17.5 млн. лева единствено за гасене на пожари

Търгът за нова рампа, която да реши казуса с трасето, беше разгласен две седмици след решението на съда за трамвайните релси. Датата е 17 октомври 2022 година, излиза наяве от уеб страницата на Агенцията за публични поръчки. Проектът планува трасе с два коловоза, тъй че да не се постанова, както в този момент, трамваите да се изчакват, с цел да минат по единичната линия единствено на две педи от постройките по бул. " Скобелев ". 

 

Рампата беше част от поръчка за общо 61 млн. лева, в която са включени и създаване на трамваен релсов път по бул. " Копенхаген ", както и на самия бул. от метростанция " Младост 3 " до бул. " Цариградско шосе ", а също и реорганизация на трамваен релсов път по бул. " Княгиня Мария Луиза " в правата от ул. " Опълченска " до ул. " Козлодуй ". Те бяха разграничени в три обособени позиции.

 

За нито една от тях година по-късно няма резултат и по поръчката няма никакво придвижване - нещо, което не е изключително типично.

 

Излезли са само участниците през октомври 2022 година, само че техните ценови оферти даже не са отворени, въпреки че е обикновено това да се случи в границите на месеци след кандидатстването, а след това да се пристъпи и към избор на реализатор. В досието на поръчката има само оповестени запитвания на компании по процедурата и отговори от общината. Самият търг обаче действително не е спрян, няма и тъжби в Комисията за защита на конкуренцията.

 

Това приказва, че планът за рампата е задвижен по този начин бързо предходната година по-скоро за да се загаси публичното неодобрение, без да има действително желание за осъществяването му. Дори аргументът, че не са се намерили средства в тази ситуация мъчно би могъл да се одобри - общината имаше проект финансирането за обектите да бъде посредством заем от Европейската капиталова банка. Зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов беше дал даже оптимистичен период трасето да бъде готово до края на 2023 г. През есента на 2022 година той предвижда за " Капитал ", че определен реализатор може да има до половин година, а срокът за осъществяване е девет месеца.

 

Над 12 години безучастие

Дори и в този момент разногласието да е за периодите след решението на съда, общината имаше разполагаем повече от 12 години, в които да предотврати гражданското неодобрение.

 

Трамвайното трасе по бул. " Скобелев " в действителност се " ражда " поради превръщането на бул. " Витоша " в пешеходна зона, а " краткотрайното решение " е взето до строителството на метрото. Още тогава обаче общината не е преосмислила транспортната мрежа, а е разчитала на спокойствието от краткотрайното трасе, траяло да работи към този момент дванадесет години. По-късно се отстранява и остарелият трамвай 6, който минава през тунела на НДК, само че това отново не става причина да се направи по-мащабен взор на обстановката с трамваите в карето. Което още веднъж е характерен образец за работа на парче, шиене на кръпки и краткосрочно мислене.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР