Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е

...
Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е
Коментари Харесай

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

" Последно настоящият парламент се трансформира в избирателен орган. Безсмислено е в една парламентарна страна Народното събрание дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази концепция. "

Това мнение изрече пред БНР по отношение на последните конституционни ремонти проф. Милко Палангурски, историк от Великотърновския университет, създател на новоизлязлата книга " Съграждането на съвременна България – нотабилите, конституцията и князът ".

" Това е моят взор за това по какъв начин се основава една страна ", уточни той за книгата.

Ние, българите, имаме комплекс, че нашето избавление е плод на непознати сили и този комплекс ни играе лоша смешка, че имаме подарена държавност. Истината обаче е друга. Ролята на нашите политически дейци е доста по-голяма, акцентира проф. Палангурски. Според историка става дума за " дълготрайна тактика, че можем да бъдем единствено придатък към някоя велика мощ и нямаме креативен благоприятни условия за самоуправление ".

Когато документите се препрочитат, погледът става друг. Анализът на документите демонстрира, че тези хора са били наясно с всичко, посочи проф. Милко Палангурски по отношение на изследователската си работа по книгата.

" Има непрекъснат конфликт с контролиращата Руска империя – тя управлява целия развой. Това е необикновен конфликт. В Учредителното заседание над 15 пъти на нашите първостроители се не разрешава да вършат избрани действия. (…) Дипломатите още на втората седмица стартират да пишат – " тук има крепко национално малцинство, което ще направи конституция, само че доста скоро ще поеме по своя път. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР