Последният полуфиналист в турнира за Купата на Англия има своето

...
Последният полуфиналист в турнира за Купата на Англия има своето
Коментари Харесай

Челси мина през иглени уши, за да се докопа до Уембли

Последният полуфиналист в шампионата за Купата на Англия има своето име и това е Челси. Лондончани стигнаха до предпоследната фаза на най-старата клубна конкуренция във футбола през иглени уши в гостуването на Лестър в трансформиралия се в исторически мач.

Исторически, тъй като с цел да победят с 2:1, момчетата на Антонио Конте имаха потребност от продължения. А такива имаше за първи път след първи мач от тази фаза и стана допустимо, откакто от ФА анулираха преиграванията в Топ 8 на шампионата.

Иначе Алваро Мората даде преднина на лондончани преди почивката с доста технично осъществяване, само че четвърт час преди края Джейми Варди означи дежурния си гол и по този начин прати мача в в допълнение време. Там тъкмо преди приключването на първото продължение Педро Родригес се възползва от кошмарна неточност на Каспер Шмайхел и вкара за 2:1.

Така той обезпечи място на отбора си в предпоследната фаза, до която доближиха още Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Саутхемптън. От тези отбори само "светците " не са забъркани в борбата за Европа през Премиършип.

Мачът стартира равностойно, като студът малко сковаваше играта на отборите. Домакините бяха по-активни, само че два удара от разстояние на Марк Олбрайтън и Вилфред Ндиди бяха избавени с опитност от аварийния пазач на "сините " Вили Кабайеро.

Постепенно с придвижване на времето през първата част Челси подвигна оборотите и имаше своите шансове да открие. Най-чистият от тях се откри пред Алваро Мората в 28-та минута, само че страхотният му удар от близка отдалеченост беше уловен от Каспер Шмайхел.

Така полувремето вървеше към може би справедливо нулево тъждество, когато лондончани стигнаха до преднина. В 42-та минута Рияд Марез потегли да пробива в половината на съперника, само че изгуби топката тъкмо пред наказателното поле.

От там тя стремително се озова в краката на Уилиан, който потегли напред с 50-метров рейд и изведе зад отбраната Алваро Мората. Испанецът с прелестен фалцов удар преодоля Каспер Шмайхел и даде задатък на отбора си.

При този резултат пристигна и почивката. А след нея Лестър играеше по-активно. Бен Чилуел и Джейми Варди пропуснаха за домакините, до момента в който Алваро Мората и Уилиан не можаха да се разпишат за гостите.

В 53-та минута пристигна и най-големият пропуск за "лисиците ". Тогава Варди беше открит на страхотна позиция и се извиси да стреля с глава, само че топката мина малко над вратата и гол нямаше.

Постепенно домакините овладяха напълно самодейността и натиснаха във заключителен натиск за тъждество и възможни продължения. Тази тяхна непримиримост даде резултат четвърт час преди края на постоянното време.

Тогава Рияд Марез проби до аутлинията и откри съвършено Джейми Варди пред вратарското поле. Първият му удар беше избавен от бранител, след това два удара нанесе и Висенте Ибора, като вторият беше избавен от Кабайеро и стигна след това до Варди, който към този момент нямаше по какъв начин да пропусне - 1:1.

До края на постоянното време Челси имаше късмет да постави точка на разногласието, без да се постанова да се играят историческите спомагателни 30 минути. В 87-та минута прострелно центриране паралелно на голлинията стигна до Мората и той беше на преференциална позиция да означи, само че Каспер Шмайхел сподели невероятна класа и избави.

Това беше всичко забавно в постоянното време и мачът продължи с продължения. Те бяха исторически, тъй като за първи път след премахването на преиграванията на четвъртфиналната фаза се стигна до в допълнение време след първи мач от тази фаза на най-стария футболен шампионат в историята.

Първото продължение на тази борба предложи извънредно постен футбол. В него не се случи безусловно нищо съвсем до самия му край, защото и двата отбора се стараеха повече да не сгрешат, което сигурно щеше да е съдбовно в тази фаза от борбата посред им.

Единствен Педро в 101-та минута стреля към вратата, само че прекомерно неопределено, даже леко комично. И като че ли от нищото в самия завършек на това първо продължение падна и вторият гол за гостите от Лондон.

В последната постоянна минута на тази част Н'Голо Канте центрира балонно в наказателното поле, където дебнеше единствен неособено високият Педро. Испанецът изпревари несъответстващо излезлия вратар Каспер Шмайхел и вклинен сред двамата централни бранители прати топката в мрежата - 2:1.

Това накара домакините да тръгнат мощно напред в оставащите им за поврат 15 минути. В 109-та минута те желаеха дузпа за удар в ръката на Н'Голо Канте, само че не получиха такава. Дори на видеоарбитраж реферите решиха, че нямат учредения да санкционират френския национал за това му деяние.

Заради този гол на гостите, играта много се поизостри в тези минути, тъй като и "лисиците " оставаха пространства в отбраната си за навлизане на противникови играчи. Но ударите на Канте, Педро и Мората не се увенчаха с триумф. Марез и Варди пък не можаха да оползотворят възможностите за Лестър.

Така в последна сметка Челси мина през иглени уши, само че съумя да откри място измежду четирите най-хубави отбора в тазгодишното издание на ФА Къп и към момента таи очаквания за трофей през акцията, откакто към този момент ги изгуби на всички останали фронтове.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР