Последният ход на Съединените американски щати нанася особено тежък удар

...
Последният ход на Съединените американски щати нанася особено тежък удар
Коментари Харесай

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

Последният ход на Съединените американски щати нанася изключително тежък удар по китайския софтуерен колос Huawei, защото визира двата най-големи бизнеса на компанията и предлага прекомерно малко благоприятни условия за реакция, написа CNBC.

Милиарди долари доходи са в заплаха след последното решение на Вашингтон, съгласно което задграничните производители, които употребяват американско съоръжение за произвеждане на чипове, ще би трябвало да получават лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei. Няма и индикации, че Съединени американски щати имат желание да издават сходен лиценз на която и да е компания.

Huawei отхвърля коментар пред CNBC.
 Вашингтон забрани на производителите на процесори да продават на Huawei
Вашингтон забрани на производителите на процесори да продават на Huawei

Съединени американски щати стяга хватката

Чиповете са сериозно значимо за голям дял от продуктите на Huawei - от базовите станции, нужни за 5G мрежите, до смарт телефоните. Китайската компания сама основава дизайна на процесорите посредством подразделението HiSilicon. Но действителното произвеждане е дело на тайванската TSMC, една от фирмите, които ще бъдат измежду най-засегнатите от новите правила. TSMC употребява американско съоръжение за произвеждане на чиповете.

За своите смарт телефони Huawei основава серия процесори с името Kirin, които се употребяват в съвсем всички модели на колоса. Проблемът е, 98% от тях се създават от TSMC. Потребителското поделение на Huawei е отговорно за 50% от общите доходи на компанията през 2019 година, като регистрира продажби от $66,93 милиарда

Какви са опциите пред Huawei?

Компанията ще би трябвало да откри метод да диверсифицира веригата си за доставки - задача, която обаче е извънредно сложна, освен поради новите правила.

Huawei търсеше метод да направи това през последната година. През март Тим Данкс, управител в Huawei, основан в Съединени американски щати, съобщи, че компанията е продала 50 000 базови станции за 5G, в които няма американска технология. Но това е едвам 8% от общия брой на продадените такива станции.

Huawei търси и китайски компании, които да създават процесорите ѝ Kirin. SMIC, най-големият китайски производител на полупроводници по поръчка, е най-явният кандидат.

Близкото до Пекин издание Global Times заяви, че SMIC към този момент е почнала всеобщо произвеждане на чипа Kirin 710A, който ще откри място в марката Honor, благосъстоятелност на Huawei. Този чип ще се употребява единствено за един модел и не взема решение казуса на компанията за останалата част от портфолиото. Няма удостоверение от Huawei за информацията на Global Times.

Нещо повече, TSMC е на светлинни години пред SMIC що се отнася до технология, потенциал и мащаб, съгласно Нийл Ша, шеф в Counterpoint Research.

Най-мощният чип на Huawei, Kirin 990, е създаден на 7 нм технология, което се отнася до избрани аспекти на самич чип. Този вид чипове са по-бързи, по-малки и по-енергоефективни, по отношение на предходното потомство.

TSMC създава такива чипове от две години, а промишлеността към този момент се готви да премине на още по-малки. Все още не е ясно по кое време SMIC ще стартира да създава 7 нм чипове в мащаб. Така, даже и Huawei да желае да реалокира производството при SMIC, не е ясно дали производителят е кадърен да създава частите.

Samsung също може да създава сходни чипове. Но Huawei е най-големият ѝ съперник.

Така бъдещето на Huawei и производството на нужните чипове остават мистерия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР