Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ

...
Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ
Коментари Харесай

Изключиха от мрежата последния работещ реактор на Запорожкат...

Последният работещ реактор на окупираната от съветските сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е бил изключен от мрежата през вчерашния ден, заяви украинската държавна компания оператор " Енергоатом ", представена от Франс прес.

" Реактор номер 6 беше спрян и изключен от мрежата ", оповестява компанията в " Телеграм " и показва като причина за това пожар, " зародил в резултат на обстрели ", който е развалил електрическата връзка на реактора с електропреносната мрежа на Украйна.

Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата. Русия декларира, че няма логичност да пращат армия, която да овладее АЕЦ-а, с цел да може да се самообстрелват и самовзривят, до момента в който в това време готвят референдум за разединение на Запорожието. Украинците споделят, че няма логичност да си обстрелват личния АЕЦ и да заплашват личното население. 

Реакторът беше единственият към момента работещ от общо шест в най-голямата в цяла Европа атомна централа. Вчера от Международната организация за атомна сила, чиито представители към момента са на място, оповестиха, че реактор номер 5 също е спрян поради щета на електрическите кабели след обстрел. Останалите четири реактора на Запорожката АЕЦ са изключени от седмици .

Изключването се случва след визитата в петък на задачата на МААЕ в централата, която е източник на напрежение сред Киев и Москва от месеци и беше подложена на многочислени обстрели. Те породиха боязън от нуклеарна злополука, като Русия и Украйна си разменят взаимни обвинявания за обстрелите от седмици.

Голяма част от водената от генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси задача напусна централата още в деня на визитата си. От останалите шестима специалисти четирима си потеглиха тази заран, до момента в който двама ще останат за непрекъснато на място, уточни " Енергоатом " в друго известие.

Запорожката АЕЦ, която разполага с общо шест реактора, всеки един от които е с мощ 1000 мегавата, попадна под съветски надзор през март, малко след началото на нашествието в Украйна.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР