Последният един век е пример за безпрецедентна степен на урбанизация

...
Последният един век е пример за безпрецедентна степен на урбанизация
Коментари Харесай

Ето как Китай съживява и развива селските си региони

Последният един век е образец за невиждана степен на урбанизация на света, преди всичко, несъмнено, на индустриално и стопански развитите райони, измежду които Европа, Русия, Северна Америка, Япония и Китай. В случая с Китай урбанизацията е изключително осезаема през последните няколко десетилетия и съответствува с ускореното развиване на страната и превръщането й във втората най-голяма стопанска система в света. Но за разлика от други страни, Китай схваща, че селските райони неведнъж са гръбнака на една нация и той поставя съществено старания, с цел да се развиват и те и хората в тях да имат положителни вероятности за живот.

Неотдавна китайският аграрни министър съобщи, че съживяването и ревитализацията на селските райони, както и построяването на сериозна земеделска промишленост, са очевидци на все по-добри благоприятни условия вследствие на общокитайската рационализация. Която, би трябвало да прибавим, върви изключително ускорено от 2013 година насам, когато Си Дзинпин стана президент и стартира редица стратегически планове.

По отношение на селските райони, може би най-важното е, че Китай през последното десетилетие реализира нещо съвсем немислимо в човешката история - той съумя да победи безспорната беднотия и изкара стотици милиони от нея. Преди три-четири десетилетия, масата население на Китай е формирано от стотици милиони небогати селяни. През 1980 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Китай е едвам 200 $, а в края на 2022 е 12,720 $. Фактически Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на КНР е повишено за късия интервал от четири десетилетия цели 60 пъти.

Още по-конкретно, над 128 хиляди китайски села са изкарани от листата с небогати население места в границите на ръководството на Си Дзинпин, което е невиждано за цялата човешка история и до момента не е постигано в подобен къс период. Става въпрос за население, което по своята многобройност е колкото това на цяла Европа и Северна Америка взети дружно и даже повече.

Заслуга за това имат политиките на китайското държавно управление за всеобщо ограмотяване на хората, научно-техническият напредък на страната, както и ускореното икономическо развиване и напредък, които Китай отбелязва в границите на огромните промени, настъпили в страната, както след 70-те години на предишния век, по този начин и изключително след 2013 година.

Според китайския аграрни министър, страната ще обърне изключително внимание на продоволствената си сигурност и в частност на зърнопроизводството, както и други основни аграрни артикули. В същото време Китайската национална република ще ускори растежа и развиването в селските райони, наблягайки и на човешкото развиване в тези обитаеми места, които до наскоро са били небогати и неразвити, а през днешния ден вършат първите си уверени стъпки към просперитета.

Конкретен образец и индикатор е, че зърнопроизводството в Китай за 2023 година е постигнало по-голям рандеман с 1,3 %, достигайки рекордните 695 милиона тона съгласно данни на Националното статистическо бюро. Това в действителност е деветата поредна година, в която Китай има зърнена годишна продукция, която надвишава 650 милиона тона.

Начертан е и стратегически проект, съгласно който до 2035 година Китай би трябвало да е постигнал съдбоносен напредък в развиването на селските райони и модернизацията на земеделието. За задачата е стартирана промяна на редица институции, както и на избрани работни механизми, с цел да се реализира нужната ревитализация.

Очаква се Китай да задълбочи и ускори промяната на своята система за групова благосъстоятелност, както и други аграрни значими области, което ще разреши на земеделците да усилят и своите приходи. Това от своя страна, разумно, ще докара до по-малко отлив на хора от селата към градовете. Реформата от своя страна е част от проекта на КНР да се трансформира в развита и велика социалистическа страна доникъде на този век.

Всъщност през последното десетилетие Китай направи редица пробиви във връзка с селските и аграрни промени, да вземем за пример в спомените права на групова благосъстоятелност. Така да вземем за пример, страната разрешава на земеделците по своя воля да преобразуват правата си в груповите активи и стопанства, в акционерни дялове, което има за цел да пази правата и ползите им, както и да усъвършенства жизнеспособността на груповото стопанство.

Един сполучлив образец, даден в китайските медии, е селото Хоубалигоу, където вследствие на тази промяна активите на земеделския колектив са скочили от 3,5 милиарда юана на над 8 милиарда юана (което е 1,1 милиарда долара). Един сериозен напредък, който се отразява и на качеството на живот на хората в селото, както и на приходите им. Сега като акционери земеделските производители в селото получават годишни дивиденти, а растежът на приходите им не е спирал, откогато промяната там е приложена сполучливо.



Нещо повече, в този момент като акционери всички селяни и чиновници на локалното кооперативно стопанство са и мощно стимулирани да способстват за цялостното развиване на своето село. Такива образци се виждат и в стотици други дребни обитаеми места, където е приложена промяната.

Подобно възкръсване на живота по селата се дължи освен на земеделието, само че, да вземем за пример и на туризма, където селските промени на китайското държавно управление също дават своите плодове. В съответен образец, едно село, което заради редица географски особености не е имало чак подобен аграрни триумф, вследствие на промяната основава кооперативна икономическа организация, която води до появяването на повече от 160 къщи за посетители. Те от своя страна водят до цялостна смяна на метода и стандарта на живот на локалните селяни. Оказва се, че близо 60 % от младите селяни в това село, които по-рано са работели в градовете, се завръщат в родното място.

В резултат на промяната от 2015 година насам са основани съвсем един милион селски групови стопански системи, което води до внезапно повишаване на стандарта на живот и изискванията в селските райони на Китайската национална република. Процесът продължава с цялостна мощ и управляващите чертаят още по-амбициозни проекти за развиването на китайските села, които постоянно са били гръбнака на страната през хилядолетната й история.

Властите по този метод предизвикват увеличението на правата, приходите и удовлетвореността от живота в селата, което понижава миграцията в градовете и резервира дребните обитаеми места жизнеспособни.

Много значим детайл в китайските стратегии за възкръсване на селските райони е и модернизацията на земеделието. Ключов миг е, че в границите на досегашния мандат на Си Дзинпин, Пекин разреши на земеделците да запазят договорните си права във връзка с тези сектори обработваеми земи, на които те работят. В същото време земеделците имат право да отдават тази земя чартърен.

Ключовото при китайския аграрни модел е, че земята не е парцелирана на дребни сектори, а селските колективи обработват огромни площи, което разрешава стратегическо обмисляне, по-голяма продукция и по-лесно приложение на модерните софтуерни похвати и техника. Малките късчета земя се сплотяват в едно огромно и всички селяни в качеството си на акционери печелят от подобряването на реколтата и продукцията.

Нещо повече, кооперативният метод разрешава на селските колективи да извличат по-добри пазарни цени за продукцията си даже при интервенции с частни конгломерати. Комасацията на земята води разумно и до по-високо равнище на машинизация и рационализация, което се ускорява и от специфичните държавни политики с тази цел.

В китайското земеделие се употребяват необятно и достиженията на науки като биологията, а също и съвременни технологии като безпилотни летателни апарати и други. В общонационален мащаб, равнището на машинизация при засяването, орането и добива на реколтата е повишено от 67,2 % през 2017 година до 73 % през 2022 година.



Голям принос за упоменатата рекордна годишна продукция от над 650 милиона тона зърно имат точно земеделските машини и високите технологии, които са артикул на китайските научно-развойни институти, насърчавани от държавното управление на Китайската национална република.

Реформата дружно с нововъведенията на институциите и механизмите, както и подобряването на инфраструктурата в селските райони, а също и по-широк достъп за бизнес интервенции, водят и ще продължат да водят до все по-големи реколти, рекордни резултати и по-високо равнище на успеваемост на земеделието. Това от своя страна води до висока трудова работливост, нарастване на приходите на хората от селата и надлежно оставането им в родните им обитаеми места, които се съживяват, даже на фона на модернизацията и урбанизацията на страната.

Китайската финансово-банкова политика в това отношение също е значима за процъфтяването на селските райони. През 2023 година Земеделската банка за развиване на Китай съобщи, че е дала почти 2,78 трилиона юана заеми (391,35 милиарда долара). Това е колосална сума даже за една от най-големите страни в света, каквато е Китай. Тези средства оказват помощ на производителите и кооперативите да се развиват и модернизират.

Принципът на тази съществена земеделска банка на Китай е точно да обслужва потребностите на действителната стопанска система, а не да спекулира и да гони тесни финансови ползи, както постоянно се случва при западните финансови институции. Тя е основана през 1994 година и е единствената земеделска банка на КНР, която е под директния надзор на Държавния съвет.

Образованието и усъвършенствания достъп до образование в селските региони също са основни за ревитализацията им. В момента тече огромна обществена стратегия, която предизвиква научно-техническото обучение за възпитаници и учители от 1039 учебни заведения в селски региони. Програмата към този момент е в своята пета година и дава съществени резултати. За този интервал по нея са дарени 380,000 книги и над 100,000 пакета за пробна просвета на над 310,000 деца и юноши, както и 20,000 учители в селски учебни заведения. И това е единствено един от многото образци.

Примерът на Китай, необременен от неолибералните доктрини, които въздействат на земеделските политики в доста страни по света, демонстрира, че страната, жителите на селските райони, бизнесът и науката могат да си подадат ръце и да работят дружно за съживяването и процъфтяването на дребните обитаеми места. Китай демонстрира един жизнерадостен, адаптивен и съвременен метод към земеделската и селска политика, който оказва помощ, както за обезпечаване на хранителната сигурност на страната, по този начин и за възстановяване на живота на селското население, вместо да води до безконечен развой на урбанизация за сметка на селата. Целта на управляващите в КНР е да поддържат китайското село живо и процъфтяващо с ясното схващане, че селските райони постоянно са били гръбнакът на китайската цивилизация, а в ера, в която приказваме за битка със международния апетит, такива зони ще имат още по-голямо значение за целия свят.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21281Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед29143Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед13768Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед75240Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39483Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378123Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160438Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед124101Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117778Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежението
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР