Последният доклад на Европейския център за превенция и контрол на

...
Последният доклад на Европейския център за превенция и контрол на
Коментари Харесай

По употреба на антибиотици сме на челни места в Европа

Последният отчет на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите разкрива, че България е в челната редица по приложимост на антибиотици в Европа. Според данните за 2021 година, българите употребяват 24,4 дефинирани дневни дози на 1000 поданици дневно, което е второто най-високо равнище след Румъния с 25,7 дефинирани дневни дози.

Въпреки следения спад през последните двадесет години, потреблението на антибиотици в няколко страни в Европа остава прекомерно високо. Според отчета, такива равнища на приложимост са доста по-високи от междинното за Европа, което е 16,4 дефинирани дневни дози.

Най-големите консуматори на антибиотици в Европейското икономическо пространство са Румъния, България и Гърция. Тези страни се издигат над междинното ползване със надлежно 25,7, 24,4 и 23,5 дефинирани дневни дози.

Графиката ни илюстрира разликата в потреблението на антибиотици сред страните. Холандия и Австрия се отличават с най-ниски стойности от 8 до 9 дефинирани дневни дози на 1000 поданици през 2021 година

Проблемът с несъразмерната приложимост и злоупотребата на антибиотици е сериозен и заслужава особено внимание. Този тип практики водят до увеличение на равнищата на антибиотична устойчивост, която може да има съществени последствия за публичното здраве. Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите предизвестява, че инфекциите, породени от резистентни бактерии, са виновни за гибелта на повече от 30 000 европейци всяка година.

Съществената възходяща наклонност в потреблението от 30 дефинирани дневни дози на 1000 поданици при започване на 2000-те до 21,5 на 1000 поданици през 2021 година постанова неотложни ограничения за понижаване на използването на антибиотици. За да се предотвратят съществени здравни проблеми и с цел да се подсигурява устойчивостта на лекуването с антибиотици, е належащо просветителни и осведомителни акции, както и прецизни контролни ограничения върху тяхната досегаемост и приложимост, написа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР