Последният ден от седмицата ще е облачен, с валежи на

...
Последният ден от седмицата ще е облачен, с валежи на
Коментари Харесай

Циклон носи дъжд, сняг и студ


Последният ден от седмицата ще е заоблачен, с превалявания на доста места в страната, само че най-много в централните и западните региони. По-значителни ще са в часовете следобяд и вечерта. В обособени точки в Северозападна България не е изключено на моменти дъждът да се примесва с влажен сняг. Силен вятър не се чака, само че дневните температури няма да надвишават интервала сред 4 и 10 градуса, осведоми Нова тв.

В планините преваляванията ще са от сняг над 1300-1400 метра и от дъжд под тази граница. Температурите в топлата част на денонощието - от минус 1 градус по най-високите елементи до плюс 3-4 в ниските планински масиви.

Предвид развиването на преминаващия над Гърция средиземноморски циклон, през нощта и в понеделник преваляванията ще са по-напоителни и ще обзет съвсем цялата страна. Постепенно в западната половина на страната дъждът ще се обръща в сняг. Ще се усилва и вятърът. Температурите в най-топлата част на денонощието ще останат с леки съмнения в интервала 4-9 градуса.

По-значителни количества сняг ще паднат във вторник, когато температурите ще се намалят още малко. Към сряда сутринта нова снежна завивка ще се образува в Западна и Северна България. Изчисленията на метеорологичните модели позволяват тя да е сред 5 и 10 сантиметра в ниското и над 30-40 сантиметра в Рило-Родопския масив и тук-там в Стара планина.

В сряда преваляванията ще са незначителни, на изолирани места и най-вече от слаб сняг. Облачността ще се раздра, само че времето ще остане студено. До края на работната седмица утринните температури ще са негативни, а в обичайно най-студените региони термометрите ще ударят стойности под минус 10 градуса.

Ако се резервира актуалната траектория на средиземноморския циклон, страната ни ще остане в неговата външна страна. В идващите три дни количествата дъжд в някои региони на Югозападна България ще доближат 70-80 литра на квадратен метър. Възможно е повишение на речните равнища с капацитет за разливи. Влагата по планинските скатове пък основава предпоставки за активиране на срутища и свлачища.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР