Последните снимки от обречената полярна експедиция на Джон Франклин се продават

...
Обречената експедиция на сър Джон Франклин до Арктика плени викторианската
Коментари Харесай

Обречената експедиция на сър Джон Франклин до Арктика плени викторианската общественост с мистериозното си изчезване, безплодни спасителни мисии и кървави истории за канибализъм.

Сега набор от снимки, изобразяващи Франклин и неговите колеги старши офицери, направени през май 1845 г., само три дни преди да отплават, се продават на търг на Sotheby's в Лондон на 21 септември, където е се очаква да донесе до £200 000 ($253 000).

„Не се случва толкова често, когато получим нещо от тази историческа важност, което е било в частни ръце, семейство на сър Джон Франклин по пряк произход… и тогава имате възможност да представите нещо подобно на обществеността,“ Емили Биърман, глобален ръководител на фотографския отдел на Sotheby's, каза пред CNN.

Поръчан от съпругата на Франклин, Джейн, този набор от дагеротипи – първата успешна форма на фотография – представлява последните снимки, направени на 14-те мъже, и се смяташе, че е изгубен досега.

Гравюра, показваща края на злополучната арктическа експедиция на сър Джон Франклин, взета от картина на У. Томас Смит, изложена в Кралската академия през 1896 г. Гравюра, показваща края на злополучната арктическа експедиция на сър Джон Франклин, взета от картина на У. Томас Смит, изложена в Кралската академия през 1896 г. Historia/Shutterstock

„Лейди Франклин има предвидливостта да увековечи този наистина важен и исторически момент от тази експедиция, която предстои да започне, това е много трогателно в ретроспекция, разбира се, защото след това те изчезват“, каза Биърман.

„И историята, която се случва през следващите 170 години и какво точно се е случило с Франклин, какво се е случило с хората му, къде са отишли ​​корабите, наистина можете да я свържете с тези снимки.“

На 19 май 1845 г. Франклин тръгва с два кораба и екипаж от 134 души с намерението да изследва 500 километра (311 мили) от арктическото крайбрежие, за да завърши картографирането на Северозападния проход. Бяха оборудвани със запазени хранителни запаси за три години.

Но след две години без контакт от експедицията, лейди Франклин настоява Адмиралтейството в Лондон да изпрати група за търсене. Те изчакаха още една година, предвид количеството доставки на експедицията, преди да започнат търсене и да предложат еквивалента на £2 милиона ($2,5 милиона) в днешни пари като награда.

„Това са дагеротипите, от които са направени гравюрите, показани в Illustrated London News през 1851 г.“, каза Биърман. „Именно тези портрети са тези, които повечето хора, когато си помислят да знаят как са изглеждали Франклин и офицерите... тези дагеротипи, от които повечето хора черпят своите препратки.“

Такава голяма награда предизвика много търсения, като повече хора и кораби бяха изгубени в търсене на Франклин и хората му, отколкото в самата оригинална експедиция. Снимките, каза Биърман, действат „почти като събирателен призив, защото когато можете да присвоите изображение на история, това е много по-хуманизиращо“.

Години по-късно, през 1854 г., на шотландския изследовател Джон Рей е казано от инуитски ловци, че корабите са били сковани от лед и хората са умрели от студ и дори са прибягнали до канибализъм.

Но все пак евентуалните съдби на екипажа остават забулени в мистерия и едва през 21-ви век корабите в крайна сметка са открити от службата за национални паркове на Канада и инуитските общности – HMS Erebus е открит през 2014 г., а HMS Terror през 2016 г.

Трагичната, но все още до голяма степен неизвестна гибел на експедицията продължава да очарова обществеността, давайки вдъхновение за измислени произведения, включително телевизионното шоу на AMC от 2018 г. „The Terror“, с участието на Джаред Харис, Тобиас Мензис и Сиаран Хиндс.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР