Последните случки в Северна Македония около физическото насилие над българи

...
Последните случки в Северна Македония около физическото насилие над българи
Коментари Харесай

Действията на властите в РС Македония показват, че украински сценарий изобщо не е изключен и на Балканите

Последните " случки " в Северна Македония към физическото принуждение над българи е извънредно време да отрезвят целия български народ защо става дума, какво се случва в тези остарели български земи и какви рискове дебнат родината ни от югозапад.

Може би паралелът със протичащото се на североизток - кръвопролитията в Украйна ще проясни мисълта на доста наши сънародници. Дано прогледнат и видят действителната жестока реалност такава, каквато е, а не такава, каквато ни я показват медиите. 

Защото обстановката сред Република северна Македония и България от ден на ден припомня обстановката в Украйна и Русия, въпреки и в доста по-малък мащаб. 

Много българи към момента не схващат за какво Русия атакува Украйна...особено по-младите. Те осъждат военната експанзия против " самостоятелна Украйна " и против украинския народ. 

Също задоволително доста хора у нас не схващат разногласието сред България и така наречен " Република Северна Македония ".

И в двата случая се сблъскваме освен с неведение на историята, а на първо място с резултатите на една многогодишна агитация, чиито команден пункт не е нито у нас, нито в Македония или Украйна. Именно тази агитация докара до безусловно несъответстващото разбирането на обстановките и в Украйна и в Македония. 

За какво иде тирада? Защо огромна част от  днешните поданици на Украйна ненавиждат Русия и руснаците, а огромна част от жителите на Македония ненавиждат България и българите? 

За да реализират това и в Украйна и в Македония управленията (управлявани от външни сили, схваща се) прибягнаха до прастария способ за вменяване у популацията на някакво измислено расово и етническо предимство над прилежащите нации, за сякаш консолидация и себедоказване. 

 Няма кой знае какво значение, че македонизмът е фиктивен и толериран от Сърбия, а украинския шовинизъм - от запада, в последно време - от Англия и Съединени американски щати. 

И в двата случая става дума за едно и също - с цел да се сътвори и консолидира несъществуваща нация и тя да се разгласи за освен това от съседите. 

По сходен метод Хитлер консолидира германците, като им вмени, че са арийци - свръхчовеци, призвани да командват останалите подхора. По сходен метод работи от епохи и англосаксонската агитация. И двете черпят опит от евреите, които се афишират за богопомазан народ още в древността. 

 Така стана и с най- огромните врагове на Украйна и Македония - надлежно Русия и България. Украинците трябваше да се разгласят за освен това от руснаците, а македонците - от българите. И в двата случая идеше тирада за най-безскрупулна кражба на историята на съседите.

Бил съм в Украйна много пъти. За първи път в 1980, а за финален - в 2009. Бил съм в съвсем цяла източна Украйна - Донецк, Мариупол (Жданов), Одеса, Харков, Запорожие, Полтава, Днепропетровск... Никога и на никое място преди 1992 там не съм чул неприятна дума за Русия. Никога и на никое място в тези региони не съм чул някой да приказва на украински език. Масата поданици с нищо не се различаваха от руснаците нито се смятаха за нещо друго. Пътуването с трен от Киев до Москва, като изключим дистанцията, даваше сходно чувство като пътуването сред София и Варна. 

Редно е да се знае, че Източна Украйна е в границите на Руската империя и след това на Съюз на съветските социалистически републики от далечната 1654 год. 

Бил съм и в западна Украйна. Там е малко по-различно. Тези земи дълги години са били част от Полша, Хабсбургската империя, че даже и от Румъния. Едва в 1939 год. стават част от Съюз на съветските социалистически републики. Там постоянно са живяли няколко  народности и забележителна част от хората се дефинират за украинци и приказват украински език. 

Самото разбиране " Украйна " е полски топоним и идва от " у края " на страната им. 

Едва от 1991 съществува самостоятелна страна Украйна в сегашните и граници, каквато в никакъв случай преди не е имало, защото Украинската ССР беше част от Съюз на съветските социалистически републики. 

В последните години и изключително след 2014 год. обстановката радикално се промени. Украйна потегли по пътя на основаване на нова лична еднаквост, основана значително на крайния шовинизъм, на измислена история и на реабилитирането на противоречиви персони като Степан Бандера. 

Мощната пропагандна акция през тези години преформатира съзнанието на милиони украинци, като най-главното беше да ненавиждат Русия. Така даже родственици започнаха да се ненавиждат между тях. 

В образователните стратегии се наложи тезата, че Украйна е същинската РУСЬ - една от люлките на европейската цивилизация, а Русия е някаква " московия ", азиатска безкултурна деспотия, основана от татаро-монголи, присвоила си украинската история. 

Според актуалното киевско обучение Украйна и украинците от самото основаване на Киевска Рус били „ европейска страна “ и „ европейски народ “. След краха си в края на XII и началото на XIII век тази държава  не се превъплатила в Московското княжество на североизток, а в галицко-волинското на запад и след това се " сляла " с Великото литовско княжество и с Жеч Посполита.  

Неминуемо тази политика докара до преформатиране на съзнанието на милиони, изключително измежду по-младите. Руският език беше стеснен, стартира преподаване на друга от досегашната история, а обичаната имитация към всеки, който симпатизираше на Русия беше " чемодан- вокзал - Москва ". Стигна се и до изстъпления като изгарянето живи на хора в Одеса. Русофобията стана национална теория. 

Русия нямаше по какъв начин да не отговори на това и в 2014 последваха анексирането на Крим и траялата 8 години война с отделилите се рускоговорящи райони Донецк и Луганск (Ворошиловград). 

Зад цялата тази " цялостна смяна " очевидно стояха западни ползи и беше осъществена със западна интервенция. Украйна трябваше да стане най-големия " бодил в петата " на Русия - отколешния геополитически зложелател на англосаксонските претенденти за световни господари. В края на краищата това докара и до актуалната война. 

Сега да се приберем на балканите и да погледнем на югозапад от България. 

Бил съм и в Македония много пъти. Имам доста другари там и, уповавам се, справедлив взор върху публичните процеси край Вардара. 

Република Северна Македония получи самостоятелност от разпаднала се Югославия също в 1991. Също като Украйна тя в никакъв случай не е била самостоятелна страна, в случай че не броим елинската антична Македония чиято история завършва в доста далечната 168 год. пр.Хр. Древната страна, обаче няма напълно нищо общо с днешната РСМ. Все едно да съпоставяме сегашен Египет с античен Египет. 

Също като Украйна в Македония живеят няколко огромни и няколко по-малки народа, като най-многобройни са българите.

 За разлика от Украйна, където въпреки всичко има хора, приемащи себе си за украинци  и говорещи украински език, по тези земи " македонската националност " и македонския език бяха измислени и наложени едвам след 1945 год. Македонските българи, с цената на реки от кръв и тонове мастило, бяха преформатирани в нов народ - македонци. 

И там като в Украйна бяха измислена нова история, основана на далечното минало. Край Вардар се оповестиха за наследници на древно-македонската страна на Филип и Александър. Жителите на днешната Република Северна Македония, съгласно техните историци, били наследници на " антични македонци " и митичния воин " Македон ", които били претопени от славянски племена през 5-8 век, само че съумели да им предадат своята висока просвета. Така тези славяни станали " македонски ". 

Според учебниците в Скопие глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, с цел да " християнизират по-лесно македонските славяни към Солун ",  а Свети Климент Охридски е показан като говорещ на " старославянски " и учредител на " македонската черква ". 

В македонските учебници написа също, че Цар Самуил е учредител на македонска царска династия. Той, дружно с братята си - Давид, Аарон и Мойсей, подвига въстание против българската власт през 969 година, отхвърля я и основава македонско царство.

В страната на Самуил се пишело на " македонски славянски език ".

 Според тази " просвета "   днешните македонци  били (също като украинците) измежду основателите на европейската цивилизация. Обаче, ето че, от изток пристигнали варварите от турко-татарски генезис, наричащи се българи. Тези безпросветни диваци откраднали историята на великите македонци и ги тормозели и до ден сегашен, тъй като българите априори са варвари, убийци, шовинисти, фашисти и т.н. 

 И при все и бутафорните акции в Скопие, с елински покои от гипсокартон и скулптури на кой ли не, да провокират подигравателна усмивка у всеки приблизително образован човек, доста македонски жители повярваха в " античния си популярен генезис ". 

Главното е, че и там като в Украйна всичко беше основано на ненавист - този път към България и българите. 

И в Македония, както и в Украйна към Русия, всяка пробългарска демонстрация беше наказвана. И в Македония, както и в Украйна по отношение на всичко съветско, българското беше гонено или унищожавано. 

В резултат на двете интервенции по преформатиране през днешния ден имаме идентична обстановка - и в Украйна и в Македония първи братовчеди се ненавиждат, отхвърля се общото минало, милиони живеят хранени с ненавист. Касапницата в Донбас е крещящо доказателство до каква степен може да докара промиването на мозъци. 

Тя ни демонстрира и друго - братоубийствена война през днешния ден се провокира елементарно. 

Събитията в Украйна би трябвало да ни припомнят, че сходен спор може и да почука на нашата врата…не дай Бог. Не са решили - не са ни сбили. Примери в историята има премного. Не знаем какви проекти кроят господарите на хаоса, не знаем какви сюжети пишат в стотиците тинк танкове на великите сили. От историята обаче знаем, че " divide et impera " - разделяй и владей, постоянно е бил обичан прийом на огромните геополитически играчи. 

В този смисъл е добре да си спомним и една друга латинска мъдрост - Si vis pacem, para bellum ( Ако искаш мир, готви се за война). 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР