Последните месеци показаха, че поради провала на блицкрига си в

...
Последните месеци показаха, че поради провала на блицкрига си в
Коментари Харесай

The Telegraph: Кремъл сменя стратегията - готви се да атакува НАТО от неизвестна посока, България може да е мишена

Последните месеци демонстрираха, че заради неуспеха на блицкрига си в Украйна Кремъл промени тактиката си и към този момент залага на отслабването и разпадането на НАТО. Това написа английското издание The Telegraph, анализирайки геополитическата обстановка в Европа, съобщи организация УНИАН.

Според създателя на обявата Владимир Путин си е сложил за цел „ да разбие НАТО и да разпознава слабостите на алианса “. Военният крах в Украйна понижи ненапълно непосредствената опасност за Полша и балтийските страни, само че в този момент Русия търси слабото място на НАТО. Балканите, които The Telegraph назовава най-слабия фланг на НАТО, евентуално ще бъдат новата точка на ескалация, провокирана от Москва.

Миналата седмица група въоръжени сърби нападнаха от засада патрул на косовската полиция, което в последна сметка приключи със гибелта на един служител на реда и трима сърби. Тази ескалация е една от най-сериозните от 2008 година, когато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия.

" Подобна ескалация е фантазията на Москва. Сърбия и Русия от месеци приготвят сърбите за ескалация в Косово, подклаждайки напрежението на Балканите, с цел да отклонят вниманието на Запада от войната в Украйна. Те наводниха осведомителното пространство с агитация, която повтаря старите изказвания, че Косово принадлежи на Сърбия “, отбелязва изданието.

Сега Русия интензивно употребява това събитие във външнополитическата си изразителност, обвинявайки Запада в разпалването на спора на Балканите. Като работи посредством хибридни способи, без да изпраща войски в района, Путин се стреми да реализира три цели: да отвлече вниманието на Запада от Украйна, да ускори позициите на Москва в района и да даде на Путин лостове за въздействие над западните страни, като ги изнудва със опасността от ескалация на спора в балканския район.

Сръбската офанзива против косовския патрул ненапълно припомня по какъв начин Русия изпрати „ зелени човечета “ в Украйна, връзките с които бяха публично отречени.

„ Поредната рецесия в Косово може елементарно да се трансферира в Северна Македония, държава-членка на НАТО, и би имала съществени последствия за европейската защита в миг, когато Съединени американски щати са разсеяни от идните избори. Въпреки общото военно предимство на НАТО, тя има слаба позиция в Балканите и Русия продължава да побеждава Алианса там. Дойде време НАТО да ускори наличието си в района и да сложи Русия в защита, написа създателят на обявата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР