Последните изследвания на Европейската комисия за качеството на хранителни продукти

...
Последните изследвания на Европейската комисия за качеството на хранителни продукти
Коментари Харесай

Двойният стандарт при храните в ЕС: Второ изследване го доказва

Последните проучвания на Европейската комисия за качеството на хранителни артикули в другите страни от Европейския съюз още един път демонстрират разлики в съставките на едни и същи артикули, продавани в европейските страни.

Преди ден Европейска комисия разгласява отчет с резултатите от втората част от сравняването на храните, квалифициран със Съвместния проучвателен център, който беше финансиран с 5 млн. евро, разяснява sinor.bg.

Да напомним, че преди 4 години под натиска на Чехия, Полша и Унгария бяха изнесени скандални данни за големите разлики в качеството на едни и същи артикули, предлагани в Западна и Източна Европа. Примерно в наличието на какаото в шоколада или масленото наличие в млечните артикули. Анализи за двойния стандарт при храните направи и Българската организация за сигурност на храните, които също потвърдиха разминавания.

Във вторник, 23 март, от Европейската комисия припомниха, че първото изследване, оповестено през 2019 година, беше концентрирано върху разликите в състава на питателните артикули. И тези разбори потвърдиха разлики при към една трета от изпитваните артикули, които обаче не са отразени върху етикетите, а са потвърдени при разбора на продуктите.

Целта на втората част от изследването е била да се откри дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.

И тези констатации повтарят резултатите от първото изследване, а точно, че " разликите в питателните артикули не следват географски модел ". Но пък показаните проучвания посочили сетивни разлики там, където съществуват огромни разминавания в състава на продуктите.

В 10 от 20-те изследвани продукта са открити вкусови разлики - да вземем за пример в наличието на захар в зърнените закуски, влияещи върху общата наслада на продукта. Обратното, когато разликите в състава са дребни, специалистите не са могли да ги усетят - като да вземем за пример дребни вариации в наличието на мазнини в картофения чипс.

Проучването е извършено като пилотен план за тестване на 20 продукта, които са посочили разлики в състава в първата част на изследването. Проби от всеки артикул са били закупени в 5 до 10 разнообразни страни членки. Тъй като изпитващите са особено подготвени за такива проучвания, е евентуално елементарният консуматор да не улавя безусловно същите разлики.

Дали разликите могат да бъдат открити от специалистите, зависи освен от това дали разликите в състава са огромни или дребни, само че и от типовете употребявани съставки - може да се открие разлика сред другите синтетични подсладители в оранжадата, до момента в който другите естествени подсладители в газираните безалкохолни питиета не са били открити. В същото време следва да се означи, че потребителите не основават решението си да закупят даден артикул извънредно на сетивното прекарване, а могат да бъдат повлияни и от други детайли, като да вземем за пример разноски.

От Еврокомисията напомнят и законодателните начинания, които бяха подхванати за превъзмогване на тези диспропорции.

Най-важното е, че през април 2018 година като част от Новия търговски механизъм за потребителите Европейска комисия предложи да се промени Директивата за нелоялните търговски практики, с цел да се обясни по кое време разликите в качеството на продуктите са заблуждаваща процедура. И тези промени ще се ползват в целия Европейски Съюз от 28 май 2022 година, оповестиха още от пресцентъра на Европейската комисия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР