Последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт,

...
Последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт,
Коментари Харесай

По-малко имигрантски дела отчетоха от Апелативен съд – Бургас

Последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, част от които имат отношение и към работата на медиите, бяха тематика на заключителния за 2017 година брифинг на Административния началник на Апелативен съд - Бургас арбитър Деница Вълкова. Пред публицисти арбитър Вълкова обясни използването на закона от страна на съдилищата в апелативния регион, чиято процедура към днешна дата е изцяло унифицирана.

" Актовете по наказателни каузи, които не са дефинитивни, без значение какво наказване е наложено с тях, наложително и неотложно ще бъдат оповестени в интернет ", уточни ръководителят на Апелативен съд - Бургас и разясни, че става дума за актове, които подлежат на обжалване. В случаите, когато на окръжно и апелативно равнище е предписан финален правосъден акт, с който е наложено наказване отнемане от независимост, отнемане от права или пробация, той ще се разгласява в интернет едвам откакто прокурорът уведоми съда, че са подхванати дейности за осъществяване на присъдата. Съдия Вълкова изрази подозрение в успеваемостта на тези ограничения и предвижда законодателни промени, тъй като правосъдната система работи обществено и транспарантно и не е разумно да се лимитира публикуването на правосъдните актове.

По време на срещата с медиите беше оповестено включването на Апелативен съд - Бургас в обществената мрежа Фейсбук и идната регистрация в Twitter, според Комуникационната тактика на правосъдната власт 2014-2020 година и рекомендациите от Петата Европейска конференция " Съдилища и връзка " 11-14 октомври в Будапеща, Унгария.

Медиите бяха осведомени и за направените и одобрени Правила за работа на Единния пресофис в Апелативен съд -Бургас, с които всеки консуматор на страницата на съда в интернет може да се запознае.

На въпроси на публицисти за равносметката за изтичащата година ръководителят на Апелативен съд - Бургас изрази терзания само по едно от въззивните наказателни каузи с обвиняем доктор от гр. Ямбол, което е формирано през 2016 година и ще продължи да се преглежда и през 2018 година Причината за продължителността на правосъдния развой е не толкоз в компликацията за намиране на движимости лица и съгласуване на графиците им, а в процесуалното държание на бранителите. По техни молби и с показване на съответните доказателства, неведнъж се отсрочва процесът изясни Вълкова и изрази подготвеност да даде информации за отсрочените правосъдни съвещания по делото, като няма случай когато това да е станало по виновност на въззивния правосъден състав.
 
Спад в броя на имигрантските каузи, регистрира още на брифинга арбитър Вълкова. По инструкции на Висш съдебен съвет ежемесечно Апелативен съд - Бургас дава информации от граничните съдилища за делата за нелегално минали границата ни непознати жители. Според данните от тези съдилища броят им спрямо предходната година сензитивно е намалял.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР