Последните две години бяха особено трудни за малкия бизнес. Добрата

...
Последните две години бяха особено трудни за малкия бизнес. Добрата
Коментари Харесай

Оцеляващи в кризата

Последните две години бяха изключително сложни за дребния бизнес. Добрата вест е, че това направи доста бизнесмени по-умни, по-силни, по-гъвкави и по-приспособими. Лошата вест обаче е, че сложните времена предстоят. Оцеляването и триумфът през идващите години ще изисква от бизнесмените да показват неотстъпчивост и дарба да се приспособяват бързо и да ползват верните тактики. Това написа за списание Entrepreneur доктор Дейвид Фелпс, основател на Freedom Founders – група от специалисти, чиято съществена задача е да оказват помощ на другите да постигнат финансова самостоятелност. След разбор на обстановката, той дава хрумвания по какъв начин да дребният бизнес да премине сполучливо през рецесията.

Свалете розовите очила

Може да ви се коства, че в някои връзки 2002-а по-добра от 2020 и 2021 година Голяма част от света последователно се отваря и се връща към естествения живот. Но истината е, че това е живот след пандемия. Десетки дребни търговски обекти бяха принудени да затворят, до момента в който огромни вериги, като Best Buy, Target и Lowe`s, останаха отворени и осъществиха рекордни облаги. На процедура това се оказа огромна консолидация на пазарен дял, откраднат от дребните предприятия и поднесен на сребърен поднос на корпорациите. Ситуацията сътвори доста по-предизвикателна и по-малко обективна бизнес среда.

Пандемията даде началото на отдалечената работна мощ и в този момент, когато духът излезе от бутилката, няма връщане обратно. Бизнеси, които се приспособиха, оцеляха и в доста случаи процъфтяха. Управлението на работната мощ от разстояние значи, че мениджмънтът би трябвало да мери продуктивността самодейно въз основа на цената на приноса към компанията. Много притежатели откриха, че компаниите им не се нуждаят от огромна работна мощ, с цел да бъдат ефикасни.

Съвсем неотдавна американските работодатели се изправиха пред един фрапантен феномен – Голямото овакантяване (Great Resignation или Big Quit). Над 8,3 милиона американци напуснаха работа през лятото, като в това време бюрата по труда оповестиха над 10 милиона свободни работни места, към които никой не прояви интерес. След катаклизмите на пазара на труда, прекосяването към отдалечен режим и осъзнаването, че са огромна мощ при договаряне на изискванията за труд, милиони американци избраха да работят по свои лични правила и станаха бизнесмени. Тези, които останаха, желаеха повече надзор върху графика на работа и свободно време, по-добро възнаграждение и компенсации, и отхвърлиха да одобряват корпоративна просвета, която не им харесва.

Проблемът с инфлацията

След всичко това работодателите са изправени пред стремглаво възходяща инфлация, която ги удря на два фронта. Първо, това води до повишаване на разноските за всичко, което подкопава покупателната дарба и прави потребителите по-предпазливи. И второ – понижава размера и честотата на покупките, което се отразява на приходите на дребния бизнес. Ситуацията е изключително притеснителна, като се има поради, че почти 70% от Брутният вътрешен продукт разчита на потребителското търсене.

В същото време бизнесмените са изправени пред рецесията на веригата за доставки, която визира и дребните, и огромните, както и потребителите, само че по разнообразни способи. Проблемът за дребния бизнес е, че огромният бизнес купува артикули, консумативи, съоръжение и първични материали в огромни размери, и остава без суровината, от която се нуждае производството. Като прибавим и закъсненията на доставките, блокадите, митингите на водачите на камиони и опасността от световна война, е елементарно да заключите, че обстановката върви към утежняване, преди да се усъвършенства.

Реакцията на държавното управление и пазара

Правителството към този момент приключи огромна част от фискалните политики, които бяха основани в отговор на пандемията. Малкото останали ще ги последват скоро. През последните две години милиони американци получиха пари от държавното управление, с цел да се оправят с рецесията, само че тези помощи стопират. Това е като да хвърлите домакински любим в дивата природа и да очаквате да оцелее в пустошта, откакто е бил хранен, гледан и предпазен през целия си живот. Спирането на подпомагането ще докара до финансови проблеми за забележителна част от популацията на Съединени американски щати.

Очаква се и лихвените проценти да бъдат нараснали от Федералния запас като метод за справяне с инфлацията. Това решение на ФЕД е неизбежно, защото за пръв път през последните 40 години сме изправени пред подобен забележителен растеж на инфлацията. Високите лихвени равнища са съдбовни за дребния бизнес.

С повишаването на дълга на Съединени американски щати се усилват и заплащанията, паричният запас на частния бранш понижава, а това забавя растежа.  Като разследване Брутният вътрешен продукт се свива и стопанската система на страната влиза в брутална низходяща серпантина. В исторически проект това води до усилване на регулациите в опит  правителството да си върне контрола. Натискът върху бизнеса ще се ускори и позитивният резултат е подозрителен. Вероятно ще станем очевидци на нараснала инфлация, възходящи лихвени проценти, по-високи цени и евентуално криза. Естествено е да си зададем тези два въпроса – какъв брой тежко ще бъде и какъв брой дълго ще продължи?

Пътна карта за акомодация

Добре би било, в случай че всичко изброено до тук е единствено съмнение. Но не е. Макар че за пръв път преживяваме  Covid пандемия, не за пръв път ставаме очевидци на икономическа неустановеност. През последните десетилетия се сблъскахме с колапса на жилищното строителство през 2008 година, балона на дотком, голямата инфлация през 70-те и 80-те години на предишния век и други по-малки стопански рецесии. Основните тактики за оцеляване в сходна среда по принцип са едни и същи.

Диференцирайте и иновирайте

Потърсете благоприятни условия за диференциране и нововъведения и по-късно ги използвайте допустимо най-бързо, с цел да създадете мощно конкурентно преимущество. Вземете образец с Apple, който пое пазара на телефони в Съединени американски щати, когато пуснаха iPhone през 2007 година и към момента го преобладават. Диференциацията може да подсигурява, че ще бъдете възприемани като неповторими и скъпи, а не просто като друга стока, която би трябвало да се конкурира най-вече по цена.

Диференцирането се свежда до дейно брандиране и маркетинг. Нямам поради това, което прави компанията ви по-добра, а това, което я прави друга. Съгласен съм, че може да звучи контраинтуитивно, само че чуйте ме: по-доброто е субективно. Това, което прави един артикул или услуга по-добри за мен, може да не значи безусловно нищо за вас, освен това – може да ви се стори за минус. Придържайки се към образеца с iPhone, софтуерно видяно, той обективно не е най-хубавият. Много други телефони имат по-добри камери, по-бързи процесори и повече място за предпазване. Но пък iPhone е извънредно елементарен за потребление и хората го обичат тъкмо затова. Разберете какво прави вашата компания друга. С какво се отличава от вашите съперници? След това приемете в своя задача да приемете, употребявате и наложите това.

Иновациите са по-сложни, само че си заслужават големите старания, които нормално изискват. Отново би трябвало да сте готови за неуспех, тъй като сигурна формула не съществува. Когато вършим нововъведения, не става въпрос просто за възстановяване на някои аспекти на даден артикул или услуга. Blockbuster усъвършенства услугата си, като предложи по-широк избор от филми и игри, продава закуски и започва разнообразни стратегии за награди, наред с други неща. Netflix, въпреки това, направи иновация, която стана неуместна, когато дадоха опцията на потребителите да гледат филми в комфорта на личния си хол. Иновациите са това, което трансформира промишлеността.

Оптимизирайте работната мощ

Важно е да оптимизирате работната мощ. Това значи да се уверите, че имате верните хора в верните функции, с цел да увеличите оптимално продуктивността, успеваемостта и удовлетвореността на чиновниците. Последното ще ви помогне да смекчите или изпреварите въздействието на Голямата оставка върху вашия бизнес – щастливите и удовлетворени чиновници са склонни да останат по-дълго.

Трябва също да употребявате автоматизация там, където има смисъл. Това е внимателен и балансиращ акт. Обикновено би трябвало да автоматизирате безсмислени задания, само че съвсем в никакъв случай задания, които включват взаимоотношение с клиенти или с евентуални клиенти. Пример за това са файловете, които генерира директория Dropbox незабавно откакто създадете нов клиент в Quickbooks. Когато извършите това, екипът ви ще се концентрира върху характерни задания, за каквито е дипломиран. Това ще задържи чиновниците ви в тяхната „ гениална зона “, което прави екипът благополучен и работлив.

Правилни взаимоотношения

Взаимоотношенията – с вашия екип, клиенти, снабдители, сътрудници и съперници, могат да бъдат един от най-важните активи на бизнеса ви, тъй като водят до хрумвания, благоприятни условия и партньорства. Това е изключително значимо по време на рецесия. От тях зависи дали ще прекратите компанията си, ще сърфирате ловко и ще преминете сполучливо през турбулентните времена.

Тези връзки няма да се материализират от нищото. Ще би трябвало да инвестирате време и сила в построяването им и по-късно да ги подхранвате и поддържате. Търсете способи за поредно прибавяне на стойност за тези хора. Понякога ще давате повече, в сравнение с получавате, а различен път функциите ще се разменят. И изгодите ви не постоянно ще бъдат директни. Може да помогнете на някого по някакъв метод, някой различен да помогне на вас, тъй че не резултатът е значим, а приносът към построената мрежа. Това включва следното:
Твоят тим. Текучеството и дефицитът на работна мощ могат да опустошат бизнеса, тъй че би трябвало да инвестирате време, с цел да сте сигурни, че членовете на вашия екип освен са заслужено обезщетени, само че и се усещат оценени и скъпи. Тук няма директен път – демонстрирайте автентичен интерес към тях отвън тяхната роля във вашата организация. Трябва да знаете за техните занимания, цели и фантазии. Какви дела ги притеглят, какво ги вълнува… Когато научите тези детайлности, можете да изградите мощни взаимоотношения и доста поустойчива компания. Без вашия екип нямате бизнес. Доставчици и подизпълнители . Изграждането на мощни взаимоотношения с вашите снабдители и подизпълнители е от значително значение, тъй като подсигурява, че ще имате инвентара и оборудването, от което се нуждаете, с цел да поддържате бизнеса си. Особено значимо е да разширите доставките оттатък това, от което се нуждаете сега, тъй като може да се наложи да черпите от него, когато те бъдат вероятно прекратени. Помалките компании могат да изградят собствен личен лист благодарение на Гугъл и електронна таблица, само че по-големите компании може да желаят да употребяват особено основана платформа с настоящи данни, изключително когато би трябвало да филтрират снабдители по разнообразни критерии. Клиенти . Когато те знаят, че в действителност ви е грижа за тях, ще създадете лоялни връзки, които ще устоят на всевъзможни провокации, в резултат на рецесията. Конкретният метод ще варира според от промишлеността, позиционирането на вашата марка, типа и размера на клиентите, които обслужвате, само че ключът е да поддържате връзка с тях и непрекъснато да предоставяте стойност по непромоционален метод. Това може да значи от време на време да им изпращате в действителност потребен или запаметяващ се подарък, информация, евентуални клиенти или нещо друго, което е за тях, а не е просто ловко завоалиран маркетинг трик. Запомнете – те се оферират непрестанно, по тази причина напъните ви би трябвало да бъдат по едно и също време потребни и достоверни.
Да, общите стопански условия са нестабилни, само че пък разполагаме с принадлежности, с които ще преодолеем това, което е отвън нашия надзор. Адаптирайте се, с цел да оцелеете и да продължите напред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР