Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги са били Не

...
Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги са били Не
Коментари Харесай

CNN публикува последните думи на брутално убития Хашоги

Последните думи на саудитския публицист Джамал Хашоги са били " Не мога да вдишвам ". Това заяви телевизия Си Ен Ен, като се базира на източник, осведомен за хода на следствието на убийството на журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Източникът, който е прочел преведения транскрипт на аудиозаписа, документиращ последните мъчителни моменти на Хашоги, споделя, че убийството на журналиста на 2 октомври, е било авансово премислен проект. Хашоги се е борил с група мъже, които са били решени да го убият. Последните му думи са били " Не мога да вдишвам ".

После в транскрипта от записа се отбелязва, че са се чували звуци от разчленяването на натрупа на Хашоги и че хипотетичните причинители на убийството са били посъветвани да слушат музика, с цел да попречат на звука да се чува ясно.

Според източника, транскриптът навежда на мисълта, че убийците на Хашоги от време на време за звънели по телефона, с цел да рапортуват по какъв начин напредват нещата. Турски представители считат, че позвъняванията са били до високопоставени фигури в Рияд.

Някои от детайлите в транскрипта, видени от източника на Си Ен Ен, са споменавани и в предходни информации за наличието на записа. Но това е най-пълното до момента издание на наличието на транскрипта от аудиозаписа.

Разкритията ще усилят натиска върху администрацията на Тръмп, която е решена да направи разграничаване сред саудитския престолонаследник и убийството. Тръмп към този момент влезе в несъгласие с Централно разузнавателно управление на САЩ, което, съгласно източници, заключило, че саудитският принц Мохамед бин Салман персонално наредил убийството.

Разкритията също така заплашват да подкопаят основна точка от първичното саудитско пояснение за гибелта на Хашоги, а точно, че това е била осъществена скрито интервенция, в която нещата са се объркали.

Оригиналният транскрипт от аудиозаписа беше квалифициран от турските разследващи служби. Турските представители по този начин и не споделиха по какъв начин са се сдобили с аудиозаписа. Транскриптът е бил преведен, преди да бъде споделен с други разследващи служби. Източникът на Си Ен Ен е прочел преведена версия и е бил осведомен за хода на следствието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР