Последните дни не са добри за Агенция Пътна инфраструктура. В

...
Коментари Харесай

Дефицит 1.4 млрд. лв. в АПИ: прокурорска проверка и смяна на ръководителя

Последните дни не са положителни за Агенция " Пътна инфраструктура ". В еднакъв ден АПИ се оказа без шеф и с подаден против нея сигнал в прокуратурата за непрозрачно харчене на бюджетни средства.

Първо от Министерството на районното развиване и благоустройството оповестиха, че Апостол Минчев е освободен от поста ръководител на управителния съвет на АПИ. Минчев прекара на горещия пост по-малко от два месеца.

А по-късно от финансовото министерство пристигна новината, че министрите на финансите и на районното развиване и благоустройството Асен Василев и Виолета Комитова са изпратили сигнал до основния прокурор Иван Гешев за дейностите на пътната организация при възлагането на ремонтни действия при предното ръководство.

Ироничното в тази ситуация е, че до момента в който подават сигнал против бившето управление на АПИ за харчене на пари над бюджета, от Министерство на регионалното развитие уволняват новия началник, който спря харченето на пари, с които не разполага.
На вниманието на Гешев
В сигнала, който е съпроводен от десетки папки с документи, се показват случаи на доста надхвърляне на прогнозната стойност на контракти, подписани с публични поръчки. В съответни 40 контракта да вземем за пример общото превишение е 2.9 милиарда лева

Според информация на АПИ при утвърден бюджет на организацията за настоящ ремонт и поддръжка за 2021 година в размер на 382 млн. лева предоставените действия са на стойност близо 2.9 милиарда лева, като от тях 1.45 милиарда лева са поети задължения през 2021 година и 1.4 милиарда лева - за 2022-а и последващи години. Това е осъществено в цялостно нарушаване на закони като този за обществените финанси, за финансово ръководство и надзор в обществения бранш и за публичните поръчки.
Папките по сигнала, който е изпратен в прокуратурата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР