Последните 20 години бе изградена една изключително нехуманна, порочна здравна

...
Последните 20 години бе изградена една изключително нехуманна, порочна здравна
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: От БСП настояваме здравната реформа да стане основен държавен приоритет

Последните 20 години бе построена една извънредно нечовечна, порочна здравна система, която трансформира лечебните заведения в търговски сдружения

„ Заставам напълно зад думите на доктор Неделя Щонова, написани във връзка нещастието, разиграла се пред регистратурата на незабавното поделение в общинската болница във Враца и завършила със гибелта на млада жена. “ Това написа във Facebook депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов като добави, че на първо място “ има Човешки протокол, и след това идва всичко останало! “.

„ На какъв брой още нещастия би трябвало да станем очевидци, с цел да признаем, че в последните 20 години бе построена една извънредно нечовечна, порочна здравна система, която трансформира лечебните заведения в търговски сдружения, лекарите в бакали, а бюрокрацията стана по-важна от човешкия живот?, пита социалистът.

Той напомни, че от години Българска социалистическа партия упорства здравните заведения да не бъдат третирани като сдружения с лимитирана отговорност. „ Настояваме за понижаване и унищожаване, където е допустимо, на тежките административни процедури, които лишават два пъти повече време от това, което се отделя за диагностика и лекуване на пациента “, се споделя още в обявата.

По думите му сега имаме куп хронично недофинансирани държавни и общински лечебни заведения. „ Една Здравна каса, превърната в наказателен орган. Отсъстваща държавна политика и финансиране за скрининг и профилактика, което докара до фрапантно нарастване на болесттите, откриването им на стадий, неподлежащ на сполучливо лекуване. ”

Гуцанов установи, че сега българинът е по-болен от всеки път, а пандемията е избутала на назад във времето останалите социално-значими болести, чиито пик занапред ще ни раздруса и лечебните заведения отново няма да са подготвени.

„ Имаме изморени лекари, които няма да могат да отговорят на постпандемичните последици “, сподели още той. По думите му сега българското опазване на здравето има потребност от бърза, точна диагноза и съответно лекуване на повода за заболяването.

„ Ако за административните проблеми има лекуване и то е въпрос единствено на политическа воля, то за проблемите на хуманността всеки би трябвало самичък да откри вярното лекарство. На нас, политиците, се пада голямата отговорност да създадем условия, които да върнат Хипократовата клетва като първи и единствен закон за запазване на здравето и живота на хората “, написа Гуцанов в поста си във Facebook и добавя, че от Българска социалистическа партия ще упорстват здравната промяна да стане главен държавен приоритет, в която основа да са болните хора и тези, в чиито ръце е животът им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР