Последните 16 млн. лв. за компенсации на ВиК дружествата в

...
Последните 16 млн. лв. за компенсации на ВиК дружествата в
Коментари Харесай

16 млн. лв. получиха ВиК дружествата заради скъпия ток през май и юни 2022 г.

Последните 16 млн. лева за обезщетения на ВиК сдруженията в страната поради повишаването на тока през месеците май и юни 2022 година към този момент са дефинитивно изплатени.

Програмата за компенсиране на непредвидените разноски на сдруженията от бранш ВиК за потребена електрическа сила е утвърдена с Решение № 105 от 02.03.2022 година Общият размер на средствата за компенсиране на водните сдружения от 46 млн. лева бяха обезпечени по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Компенсациите на ВиК операторите за двата месеца трябваше да бъдат изплатени най-късно до 31 декември 2022 година Необходимите средства за всяко сдружение бяха открити след установяване на разликата сред фактическите разноски на електрическа енергия за м. май и за м. юни, потвърдени със съответните документи и авансово разчетените и заложените в цените им разноски при даване на ВиК услугите, утвърдени от самостоятелния регулаторен орган. Целта на програмата бе да надгради мярката за компенсиране с закрепена сума на 1 MWh за всички икономически субекти. Прилагането ѝ за сдруженията от бранш ВиК се наложи, с цел да се компенсират загубите вследствие на поскъпналия ток на свободния енергиен пазар. По този метод се реализира стабилизиране на финансовото положение на сдруженията, опция да погасяват просрочени отговорности за електрическа енергия и да подсигуряват непрекъснатост и по-добър достъп до ВиК услугите.

Администрирането на програмата се извърши от Министерството на районното развиване и благоустройството със съдействието на Министерството на енергетиката и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Създадени бяха предпоставки за възстановяване на работата на сдруженията, понижаване на междуфирмената задлъжнялост и за срочно осъществяване на капиталовите им стратегии.

До момента общо по всички утвърдени от държавното управление стратегии за 2021 и 2022 година са изплатени над 95 млн. лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР