Последни работни дни на 48-ото Народно събрание. Партиите отново не

...
Последни работни дни на 48-ото Народно събрание. Партиите отново не
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Служебният кабинет излиза на плюс, президентът плува повече в свои води

Последни работни дни на 48-ото Народно заседание. Партиите още веднъж не съумяха да се схванат за постоянно държавно управление.  " От самото начало бяха наясно, че отиват на избори и използваха Народното събрание, с цел да си вършат акция. Добре че не гледаха бюджет, тъй като щеше да настане доста див популизъм. Едно от най-запомнящите се неща в този парламент е, че върнаха хартиеното гласоподаване. Очевидно е стеснен партиен интерес на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ненапълно на ГЕРБ. Имаме два месеца, в които партиите ще се надпреварват да изясняват кой е по-малко отговорен за това да отидем на избори ", разяснява социологът и изпълнителен шеф на " Галъп Интернешънъл " Първан Симеонов пред.

Правят всичко кампанийно, Народното събрание беше ангажиран с имиджови дейности. Всяка партия приказва основно на личния си електорат и разговорът се губи, счита той.
Симеонов уточни, че и проф. Габровски, и акад. Денков са били имиджови дейности, а партиите са били наясно, че мъчно ще стане образуването на кабинет. Той не чака огромни промени в състава на служебния кабинет - " когато побеждаваш, промени не се вършат ". Според социолога нещата със служебния кабинет са се получили. 

Социологът от " Галъп " не е оптимист за това и чака тежката борба сред двата обрисували се блока у нас да продължи най-малко до локалните избори. По думите му нито един от двата блока не е законен да ръководи самичък страната. 
" Появата на хартиената коалиция на власт може да провокира митинги на жълтите павета. Ако либералите понечат да ръководят, това ще провокира гняв в едни общества. На ГЕРБ му е значимо да прегърне либералите. С тези " червени линии " я докарахме до такава степен, че разновидностите за разговор стават малко. Това се оказа доста сериозна политическа непредвидливост ", акцентира Симеонов.
По думите му бракът сред " Продължаваме промяната " и Демократична България към този момент е малко употребяван и няма кой знае какво ново да се случи. 
" Единият риск са свръхочакванията. Другият е, че " Продължаваме промяната " има вяра в харченето като философия. Не е елементарно за някогашен червен гласоподавател, който е харесал Асен Василев, в този момент да гласоподава за " сините ". Може да се скарат и за листите. Целта явно е локалният избор в София, имат всички шансове да победят. ГЕРБ не трябва да бъдат отписвани в играта за София, пробват да пласира нови лица като ръководителя на СОС Георги Георгиев ", разяснява Първан Симеонов.

Запитан за възможния резултат на " ИТН " след изборите, гостът в студиото сподели: Те са в различен коловоз. Трудно се гласоподава за групировка, която няма шанса да се сработи с никого. Къде отива гласът ти? Трябва да решат дали не би трябвало да завият малко към по-меки позиции.  " Новото ляво обединяване не е ново ляво, а остаряло. Имат право да чакат своя ред, може би чакайки краха на Българска социалистическа партия. Големият евентуален легитиматор на това ляво пространство е президентът Радев и вицепрезидентът Йотова. От Българска социалистическа партия също са сървайвъри. Смаляват се до персоналния кръг на госпожа Нинова, само че все намират някоя тематика, която да ги държи над водата ", уточни още Симеонов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР