Последната седмица при нас пристигна доста, притеснителна информация от над

...
Последната седмица при нас пристигна доста, притеснителна информация от над
Коментари Харесай

Асен Василев: Чува се, че пак са тръгнали комисионери по кметствата, което е притеснително

Последната седмица при нас дойде много, притеснителна информация от над 20 общини - пет общини във Видинско, две в Добричко, в Девин, Рудозем, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Панагюрище, Полски Тръмбеш, Павликени, Криводол и други алармираха, че Министерството на районното развиване (МРРБ) не подписва в период договорите по общинската стратегия и при предоставени документи не отпуска задатъците.

За това сигнализира съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев и прикани ГЕРБ и Българска социалистическа партия да защитят най-малко своите кметове.

Василев напомни, че министърът на финансите Людмила Петкова е удостоверила, че има 1 милиард и 700 милиона лв. в тазгодишния бюджет за общински планове, като до момента от тях са употребявани единствено 50 милиона за задатъци. Асен Василев задава въпрос към Министерство на регионалното развитие, за какво те не обработват подадените от общините документи в период. По време на постоянното държавно управление, над 700 контракта се подписани за три седмици. В момента има общини, включително общини на ГЕРБ, общини на Българска социалистическа партия, общини на „ Продължаваме Промяната “, чиито контракти се бавят и задатъците не се изплащат от Министерство на регионалното развитие, сигнализира Василев.

Най -притеснителното съгласно някогашния финансов министър е, „ че се чува, че отново са тръгнали комисионери по кметовете. “ Той подсети, че концепцията на общинската стратегия е всяка община по право и по закона в бюджета да получава средства тези средства и да ги получи в период, с цел да може да си извърши плановете. Асен Василев пита, за какво 1 милиард и 700 милиона седят и чакат да стигнат до общините.

„ Може да не желаете да отбраните всички кметове, но най-малко вашите кметове защитете “, сподели Асен Василев и насочи апел към ГЕРБ, Българска социалистическа партия и всички партии да се задействат по въпроса. Според него има общини на ГЕРБ и кметове на ГЕРБ, които също не си получават парите и задатъците.

Василев дефинира държанието на Министерство на регионалното развитие като деструктивно, тъй като то забавя капиталовия развой в страната. Това надлежно ще забави и доходи в хазната от Данък добавена стойност, когато тези пари се влагат. Той подсети, че става дума за планове за водопроводи, поправки на учебни заведения, поправки на тротоари и всичко друго, което общините са заложили да изпълнят в границите на три години. Ако Министерство на регионалното развитие в този момент ги бави, на общините няма да им стигне времето да си изпълнят плановете./ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР