Последната оценка на експертите от май миналата година остави непроменен

...
Последната оценка на експертите от май миналата година остави непроменен
Коментари Харесай

Moody`s залага на икономически растеж от 3.6% в България тази година

Последната оценка на специалистите от май предходната година остави неизменен кредитния рейтинг на България - Baa2 със постоянна вероятност

Още по тематиката
S&P увеличи вероятността за рейтинга на България от постоянна на позитивна

Агенцията чака 3.9% растеж през тази година и би повишила оценката си, в случай че страната влезе в чакалнята на еврозоната
2 юни 2018
Moody`s понижи с съвсем 50% прогнозата си за растежа на Турция

Рейтинговата организация чака стопанската система да нарасне с 2.5% през тази и с 2% през идната година
31 май 2018
Европейска банка за възстановяване и развитие увеличи прогнозата си за растежа на България

За тази година планува 3.6%, а за идната 3.4% растеж на Брутният вътрешен продукт
13 май 2018
Moody`s предвижда добра година за българските банки

Рейтинговата организация чака 5 до 7% растеж на кредитирането и не обрисува опасности пред системата
28 фев 2018 Потреблението на семействата в страната ще продължи да движи стопанската система и през идващите две години, като по този начин икономическият напредък ще се задържи на 3.6% до 2019 година Това излиза наяве от годишният кредитен отчет на рейтинговата организация Moody`s, оповестен в петък. Предизвикателствата пред страната не се трансформират доста по отношение на предишни отчети. Като негативи от организацията показват към момента ниското качество на институциите в България, и по-конкретно - контролът на корупцията и върховенството на закона, където усъвършенстване не е очевидно, макар скорошните промени.

Като позитив от организацията показват ниското равнище на задлъжнялост по отношение на останалите страни членки, което нарежда България на трето място с най-нисък дълг в Европейски Съюз. Плюс е и фискалната позиция на страната - разноските са по-ниски от приходите в бюджета, като по този начин бюджетът приключва последните две години с остатък.

Очакванията за годината

Експертите на рейтинговата организация чакат българският дълг да падне до 23% от брутния вътрешен артикул (БВП) до 2019 година, от 25.4% към края на предходната година. Това ще разреши еластичност на държавните финанси и опция да се реагира при стопански шокове, излиза наяве от прессъобщението.

Макар че последните две години приключиха на плюс във връзка с държавните финанси, в този момент специалистите залагат на бюджетен недостиг от 0.4% от предстоящото Брутният вътрешен продукт към края на 2018 година Причината - растящите бюджетни разноски на фона на лек спад на приходите, като дял от Брутният вътрешен продукт. Има риск дефицитът да продължи да нараства и през идващите години, поради неефективните и бързо растящи обществени разноски.

Спирачките пред растежа

Освен отрицателния резултат от корупцията и ниското качество на върховенството на закона върху вложенията, от организацията обръщат внимание и на рисковете пред равнището на държавния дълг. Опасността тук идва по-конкретно от държавните сдружения в енергетиката, които скоро може да имат потребност от средства в кратковременен и средносрочен проект.

Сред другите провокации пред растежа са неприятната инфраструктура, високият дял младежи, които нито учат, нито работят, огромният брой дълготрайно безработни, както и бързо застаряващото и намаляващо население.

Високото равнище на неприятни заеми пък остава измежду пречките пред банковата система в страната. " Въпреки това, съотношението на необслужвани към брутни заеми се усъвършенства, движено от мощна икономическа среда и напъните на банките в разчистването на балансите си ", пишат от организацията.

Перспективите пред рейтинга

Последната оценка на специалистите от май предходната година остави неизменен кредитния рейтинг на България - Baa2 със постоянна вероятност. Оценката би могла да се увеличи, в случай че Moody`s види структурни промени, предкризисни равнища на задлъжнялостта и по-бързо стесняване на бюджетни дефицити.

Рейтингът обаче би тръгнал надолу с случай, че още веднъж се стигне до политическа неустойчивост или стрес в банковата система, написа в отчета. Един евентуален поврат в политиката на държавното управление за поддържане на позитивно бюджетно салдо и ниско равнище на дълга също би било минус.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР