Последната коронация в Обединеното кралство беше през 1953 година, когато

...
Последната коронация в Обединеното кралство беше през 1953 година, когато
Коментари Харесай

Как са се променили технологиите от последната коронация в Обединеното кралство?

Последната коронация в Обединеното кралство беше през 1953 година, когато Нейно Величество кралица Елизабет II се възкачва на престола, само че по какъв начин са се трансформирали технологиите от този момент?

Емил Василев преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

НаукаЕмил Василев - 15:48 | 02.05.2023

Златната кръв: Рядката и мистериозна Rh-нулева кръвна група

IT НовиниТеодора Александрова - 16:27 | 01.05.2023

DARPA трансформира фантазията на Никола Тесла за безжично предаване сила в действителност

IT НовиниЕмил Василев - 22:24 | 02.05.2023

Войната на браузърите преди малко претърпя нов поврат

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/ В събота, на 6 май 2023 година, Обединеното кралство публично ще короняса идващия си монарх – крал Чарлз III.
Последната коронация на майката на Чарлз III, кралица Елизабет II, се е състояла през 1953 година Какво се е трансформирало през миналите 70 години в софтуерно отношение?

Технологиите са се трансформирали доста от последната коронация на монарх в Обединеното кралство през 50-те години на предишния век. Напредъкът в разнообразни области подтиква софтуерния напредък и промени метода, по който хората живеят, работят и поддържат връзка, само че кои са най-революционните промени? Нека разберем.

След коронацията на Нейно Величество кралица Елизабет II, светът се промени до неразбираемост във връзка с технологиите. Много от тези промени през днешния ден се одобряват за даденост от мнозина от нас, само че както ще разберете, някои от тях са били в действителност революционни.

Следващите образци са единствено един дребен лист, който също по този начин не е спретнат по избран метод.

1. Интегралната скица, която промени света

Една от най-големите софтуерни промени е появяването на интегралната скица (ИС, чип или микрочип). Това са дребни, само че мощни електронни съставни елементи, като транзистори, резистори и кондензатори, вградени в полупроводников материал. Тази революционна технология е изобретена поотделно през 1958/1959 година от Джак Килби и Робърт Нойс (първият патент за интегрална скица е публикуван на 25 април 1961 година) и от този момент е преобразила света на електрониката. Интегралните схеми доста понижиха разноските, покачиха успеваемостта и понижиха размерите на устройствата, като направиха комплицираните схеми по-малки.

Днес интегралните схеми са в основата на актуалната електроника, като разрешават основаването на революционни нововъведения като настолни компютри, смарт телефони и устройства от региона на интернет на нещата. С напредването на технологиите, интегралните схеми се развиха в още по-мощни форми, като микропроцесори, микроконтролери и системи върху чипове, като непрестанно уголемяват границите на изчислителната мощност и енергийната успеваемост.

2. Компютрите и интернет сложиха началото на „ цифровата епоха “

Благодарение на появяването на интегралната скица, друга огромна смяна от 1953 година насам е развиването на персоналните компютри и интернет. Нашата модерна „ цифрова ера “, както стартира да се назовава, евентуално стартира с създаването на първия индустриален компютър въз основата на транзистори – известния IBM 701 (по-ранните компютри въз основата на транзистори не бяха необятно публикувани в комерсиалната мрежа). Това стана допустимо с помощта на създаването на микропроцесори, които усилиха изчислителната мощност и проправиха пътя на персоналните компютри, разпространявани от компании като Apple и IBM. През 1969 година интернет се появява от ARPANET – план на Министерството на защитата на Съединени американски щати, предопределен за децентрализирана връзка. Стандартизацията на протоколите TCP/IP през 80-те години на 20-ти век води до основаването на World Wide Web от Тим Бърнърс-Лий през 1989 година и на първия уеб браузър през 1990-та. През 90-те години на 20-ти век се следи бързо разширение и комерсиализиране на интернет, което дава началото на търсачките, електронната търговия и обществените медии. Тази цифрова гражданска война преобрази промишленостите, връзките и обществото като цяло, стимулирайки нововъведенията и свързвайки хората по целия свят.

3. Мобилните телефони „ смалиха “ света

Друга забележителна софтуерна смяна от 1953 година насам е изобретяването на мобилните телефони. Тези портативни устройства за връзка разрешават гласови повиквания, изпращане на текстови известия и достъп до интернет посредством клетъчни мрежи. Първият портативен мобилен телефон с комерсиална цел, Motorola DynaTAC 8000X е показан през 1983 година, като се концентрира главно върху гласовата връзка. През 90-те години на предишния век се следи внезапен скок в разпространяването на мобилни телефони, съпроводен от усъвършенствания в дизайна, живота на батерията, покритието на мрежата.

В началото на 2000-те години се появяват функционалните телефони, които оферират съществени мултимедийни благоприятни условия като камери, музикални плейъри и елементарни игри. През 2007 година стартирането на iPhone на Apple революционизира промишлеността, като показа смарт телефоните – мощни устройства с разширени изчислителни благоприятни условия, сензорни екрани с висока резолюция и екосистеми от приложения.

Днес смарт телефоните са навсякъде публикувани, като преобладаващите операционни системи са Android и iOS. Тези устройства към този момент оферират разнообразни функционалности, в това число GPS навигация, висококачествени камери и системи за мобилни заплащания. Непрекъснатите нововъведения в технологиите за мобилни телефони трансформираха метода, по който живеем, работим и поддържаме връзка, трансформирайки ги в основна част от актуалния живот. За хората през 50-те години на предишния век те евентуално биха изглеждали съвсем вълшебен.

4. Бяхме в космоса след последната коронация

От всички софтуерни промени от началото на 50-те години на предишния век експанзията на нашия тип в космоса е може би най-драматичната смяна. От 50-те години на предишния век насам галактическите проучвания са белязани от значими събития, софтуерен прогрес и световно съдействие. „ Космическата конкуренция “ сред Съединените щати и Съветския съюз стартира през 1957 гoдина с изстрелването на „ Спутник 1 “ – първия неестествен сателит. През 1961 година Юрий Гагарин става първият човек в космоса на борда на „ Восток 1 “, а през 1969 година американската задача „ Аполо 11 “ влиза в историята с разходката на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната.

Мисиите без екипаж също изиграха забележителна роля в проучването на космоса. Роботизираните сонди, като „ Вояджър “, „ Марс Роувър “ и „ Нови хоризонти “, напреднаха в разбирането ни за Слънчевата система, като посетиха планети, луни и други небесни тела.

През последните години частни компании като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic навлязоха в областта на галактическите проучвания, като се концентрираха върху намаляването на разноските, ракетните технологии за многократна приложимост и галактическия туризъм. Космическите кораби Falcon Heavy и Crew Dragon на SpaceX бяха изключително сполучливи, като разрешиха товарни задачи и задачи с екипаж до МКС.

5. Картографирахме човешкия геном

Структурата на ДНК е открита от Джеймс Уотсън и Франсис Крик през 1953 година. Тяхната новаторска работа се основава на пробни данни. Откритието на Уотсън и Крик направи гражданска война в разбирането ни за генетиката и проправи пътя за многочислени достижения в молекулярната биология и генетиката.

Оттогава насам работата върху ДНК доближава своята кулминационна точка в Проекта за човешкия геном – интернационално научноизследователско начинание за картографиране на цялостната поредност на човешката ДНК, която обгръща почти 3 милиарда базови двойки. Започнал през 1990 година и приключил през 2003 година, той е взаимно изпитание, включващо откриватели от целия свят, ръководено от Националните институти по опазване на здравето на Съединени американски щати и Англия.

Проекта „ Човешки геном “ оказа доста влияние върху разнообразни научни области, в това число генетиката, медицината и биотехнологиите. Той докара до създаването на нови диагностични техники, подходи за лична медицина и целеви лечения за разнообразни болести. Освен това планът подтиква напредъка в технологиите за секвениране на ДНК, като доста понижи разноските и усили достъпността за по-широк кръг от приложения.

6. Изкуственият разсъдък претърпя голямо развиване

Вероятно най-значимо за бъдещето е развиването на изкуствения разсъдък. От 1950 година насам изкуственият разсъдък се е развил доста, което е било немислимо за хората по това време. Ранният оптимизъм бележи раждането на ИИ със системи, основани на правила, като програмата за дама на Артър Самюъл. През 70-те и 80-те години на предишния век се следи преход към системи, основани на познания и експертни системи, като MYCIN и DENDRAL, и напредък на езици за ИИ като LISP и Prolog. През 90-те и 2000-те години машинното образование се трансформира в главен фокус, като логаритми като Support Vector Machines и Neural Networks водят до възстановяване на разпознаването на тирада, компютърното зрение и обработката на натурален език.

През 2010-те години се следи напредък на дълбокото образование, като надеждни архитектури като CNN (конволюционни невронни мрежи), RNN (рекурентни невронни мрежи) и трансформаторни модели за надълбоко образование революционизират приложенията на ИИ. От 2020 година нататък проучванията в областта на ИИ напредват бързо, интегрирайки се в всекидневието в разнообразни области. Етичните съображения и виновното потребление стават все по-важни с повишаването на публичното въздействие на ИИ.

7. За положително или неприятно, през днешния ден имаме обществени медии

И най-после, друга огромна разлика в технологиите сред 50-те години на предишния век и през днешния ден е появяването на обществените медии.

Социалните медии са се развили трагично от основаването си. В края на 90-те и началото на 2000-те години на платформи като SixDegrees, Friendster и MySpace поставят основите на свързването на потребителите въз основа на ползи и споделени връзки. В средата на към 2005-та се появиха Фейсбук и Twitter, които разпространяваха обществените мрежи и микроблоговете, позволявайки на потребителите да споделят актуализации, фотоси и известия със своите другари. YouTube се появява като платформа за шерване на видеоклипове, като трансформира метода, по който потребителите основават, използват и споделят наличие.

Около 2010-та се следи бърз напредък на платформи като Instagram, Snapchat и TikTok, които натъртват на образното наличие и късите видеоклипове, а LinkedIn се трансформира в съществена платформа за основаване на професионални контакти. Социалните медии станаха от значително значение за бизнеса, маркетинга и активизма. Със все по-широкото разпространяване на смарт телефоните въздействието на обществените медии върху обществото се ускори, пораждайки угриженост за неприкосновеността на персоналния живот, психологичното здраве и разпространяването на дезинформация.

Светът се е трансформирал доста през последните 70 години от последната коронация в Обединеното кралство. Докато някои технологии, като микровълновите печки, тв приемниците, колите и така нататък, са се трансформирали фрапантно, само че биха били разпознаваеми за хората от това време, компютрите, смарт телефоните и интернет безспорно биха им взривили главите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР