Последната дума за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев има

...
Последната дума за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев има
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg : Румен Радев спасява Иван Гешев?

Последната дума за освобождението на основния прокурор Иван Гешев има президента. След като членовете на Висш съдебен съвет гласоподават отстраняването на обвинител №1, президентът би трябвало да реши дали да издаде декрет за това или не.  Това изясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.



Ако Радев почете настояването на Висш съдебен съвет, Иван Гешев може да апелира пред Конституционния съд. Засега не е ясно каква ще е волята на президента. Миналата седмица той утвърди измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, направени от Крум Зарков. Сега обаче може да изиска  главният прокурор да приключи мандата си поради почналата интервенция „ Чисти ръце ”.

 В Народното събрание всеки ден чакат идващото искане за имунитет. Засега са призовани да се откажат от имунитета си депутатите Бойко Борисов, Радостин Василев, Кирил Петков, Ангел Георгиев, Даниел Александров.



Все по-сигурно става махането на Иван Гешев от кадровиците на Темида. Новият закон изисква да бъде освободен единствено с 13 гласа. Най-късно идната седмица ще се организира гласуването.

 „ Всички приказват за отстраняването на основния прокурор. Никой обаче не приказва за разпускането на настоящето Висш съдебен съвет поради изтеклия му мандат. Независимо че са определени членовете на съдийската и прокурорската гилдия, те ще би трябвало да бъдат прегласувани. Народното събрание е време да излъчи свои представители ”, прикани Божилов.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР