Последици от ракетна атака в Киев. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития,

...
Последици от ракетна атака в Киев. Снимка: АП/БТАОбобщаваме по-важните събития,
Коментари Харесай

Киев пожела допълнителни санкции срещу Русия и повече оръжия

Последици от ракетна офанзива в Киев. Снимка: АП/БТА
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

В своето среднощно обръщение  президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани за спомагателни наказания против Русия, както и съдружниците да доставят на Украйна повече оръжия. Искането му идва след поредицата от съветски ракетни удари през вчерашния ден, които принудиха цивилните жители да търсят прикритие.

Припомняме, че Русия изстреля бараж от ракети и дронове в цялата страна, ден откакто Киев получи обещания за танкове за битка с нашествието на Москва от западни страни. Най-малко 11 души са убити при офанзивите.

„ Тази съветска експанзия може и би трябвало да бъде спряна единствено с съответни оръжия.Терористичната страна няма да разбере нищо друго.Оръжия на бойното поле.Оръжия, които пазят нашето небе.Нови наказания против Русия, т.е. политически и стопански оръжия.И законни оръжия – би трябвало да работим още повече, с цел да създадем арбитражен съд за закононарушенията на съветската експанзия против Украйна “, сподели Зеленски.

Володимир Зеленски благодари на Канада, която стана следващата страна, която съобщи, че ще даде танкове на Украйна. Общо 12 страни показаха такава подготвеност, включително Германия и Съединените щати.

Кремъл съобщи, че решението на западните страни да доставят на Украйна съвременни танкове значи, че те са страна в спора.

„ Европейските столици и Вашингтон непрекъснато дават изказвания, че изпращането на разнообразни типове оръжия, в това число танкове, по никакъв метод не значи тяхното присъединяване във военни дейности. Ние изрично не сме съгласни. В Москва това се възприема като директно присъединяване в спора “, сподели в четвъртък представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.
Подновяват се апелите за отделяне на зона за сигурност към АЕЦ „ Запорожие “
Експлозии са чути покрай атомната електроцентрала Запорожие по време на ракетните удари през миналото денонощие.

Рафаел Гроси, началник на Международната организация за атомна сила (МААЕ), който посети Украйна предходната седмица, сподели, че наблюдаващите на МААЕ са съобщили за мощни детонации покрай окупираната от Русия атомна електроцентрала и са възобновили апелите за отделяне на зона за сигурност към централата.

Но Ренат Карчаа, консултант на ръководителя на „ Росненергоатом “, компанията, ръководеща съветските нуклеарни централи, сподели, че мненията са неоснователни и ги назова „ провокация “.

Припомняме, че Русия реагира на украинските триумфи с масирани въздушни удари, които оставиха милиони без светлина, топлота или вода. Вчера продължи да следва този модел.
Изкореняване на корупцията
Съветник на президента Зеленски издаде предизвестие към свои сътрудници, което наподобява е обвързвано с продължаващия блян за премахване на корупцията.

Повече от дузина висши украински чиновници бяха отстранени тази седмица след поредност от кавги и обвинявания в корупция. Политическите анализатори споделиха, че Зеленски би трябвало да покаже на западните сътрудници и изтощените от война украинци, че е сериозен.

„ Всеки би трябвало да разбере равнището на отговорност към страната и нацията по време на войната. Който не помни за това, получава си получава наказването “, сподели Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

„ Това ще се случи с всеки, който си разреши да не помни (задълженията си), без значение от имената и длъжностите “, написа Ермак в Twitter.

Сред най-шумните случаи беше този на заместник-министър на защитата, който подаде оставка след известие, че неговото министерство заплаща повишени цени, с цел да изхранва войските. Той отхвърли тези изказвания.

Президентски консултант, който беше хванат, че кара лъскави коли, също напусна, както и старши прокурор, за който украинските медии оповестиха, че е отишъл на отмора в Марбея в Испания, пренебрегвайки военното състояние.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР