Последен работен ден за 48-ото Народно събрание. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

...
Последен работен ден за 48-ото Народно събрание. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Последен работен ден на 48-ото Народно събрание

Последен работен ден за 48-ото Народно заседание.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 48-ото:



Депутатите одобриха декларация, с която осъждат деянията на принуждение против българи в Северна Македония без диспути. Решението беше взето със 184 гласа от 185 дали своят вот. Един се въздържа.

Народните представители упорстват управляващите да подхващат целенасочени ограничения за битка с закононарушенията от ненавист във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и осъдени причинителите на нападението против Християн Пендиков.

След това беше дадена 30-минутна отмора. Следва публично в Народно събрание да постъпи издадения тази заран президентски декрет за разформироване на 48-ото Народно събрание и назначение на длъжностен кабинет.

Партиите ще прочетат и заявления в умозаключение на работата си в този парламент:

Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС: " В началото на 48-ото Народно събрание групата на ГЕРБ пое ангажимент да постави старания да има държавно управление. Беше ясно, че съставянето на постоянно държавно управление изисква редица взаимни отстъпки. Очертаха се безапелационни болшинства по доста тематики, липсваше политическа храброст. Групата на ГЕРБ беше подготвена да поеме тази политическа отговорност, която надхвърляше мандата, даден ни от гласоподавателите. Ние поредно подадохме ръка на вашите съперници и предложихме Министерски съвет без партийни фигури. Бяхме подготвени да водим съществени диалози. Предложихме разнообразни формули - държавно управление на националното единодушие, през програмно до експертно държавно управление. Бяхме подготвени да имаме антикризисно държавно управление. Срещнахме клишета. Благодарим за проявената храброст от страната на ПГ, които бяха подготвени да дадат късмет на нашето държавно управление. Не е загадка, че разчитахме най-много на Демократична България, чиято роля можеше да е основна. Пред тях имаше явен избор - да работят с нас или да дадат още един мандат с незнайна дължина на служебното държавно управление на президента. Те избраха второто.



Днес ние имаме вяра, че политическата рецесия може да бъде решена с политическа храброст. Убедени сме, че политическата рецесия нито може да бъде решена по комфортен за партиите метод, нито с екстравагантност, нито с лозунги. Липсата на политически потенциал е главната причина за безпътицата, в която се намира страната ни. Политическата рецесия не може да се реши без нас. Беше изработен опит партията ни да бъде унищожена. ГЕРБ-СДС е резистентен и незаобиколим факт и към този момент не е в изолираност, а в центъра на политическия развой. Това може да се трансформира в трайна причина за решение на рецесията.

Взаимодействахме с всички политически сили - нещо, което не беше допустимо в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Не можем да бъдем заобиколени и изчегъртани. 48-ото Народно събрание не съумя да излъчи постоянно държавно управление, само че съумя да вземе редица значими решения. След като кабинета на Кирил Петков не можа да вземе ясна позиция за Украйна, това стана в този момент, бяха признати значими закони за използването на Плана за възобновяване и устойчиваст, бяха признати стъпки за еврозоната и Шенген. От някогашния финансов министър Асен Василев се разклати финансовата непоклатимост. С преодоляването на инфлацията икономическите проблеми няма да приключа. Пред 49-ото Народно събрание предизвикателство ще е разногласието за икономическия напредък - това е скъпоструваща неточност на партиите на смяната. Благодаря от името на групата на ГЕРБ-СДС, че във значим миг се съгласихте да поемете председателството на 48-ото Народно събрание и ви се оправдавам, че ви подложихме на това тестване ".

_________________________________________________________________________________________________

Андрей Гюров - ръководител на ПГ на " Продължаваме Промяната ": " Закриваме 48-ото Народно събрание и е време за равносметка. Имаме една неприятна и добра вест. Лошата е, че това беше Народното събрание на пропуснатите опциите. Добрата, че групите са ясни. Една група хора споделя - тук е по този начин. Вашето обикновено не е европейското обикновено. Има бъдеще, в което не е значимо на какво си човек, учебното заведение възпитава, лечебните заведения лекуват, а основният прокурор не приказва на шефа. Това е Народното събрание на " хартиената коалиция ". Промените в изборното законодателство станаха знак на този парламент - легализиране на изборните злоупотреби.



Повишихме заплатите в лечебните заведения, приехме основни закони по ПВУ. Продължи ли това Народно събрание правосъдната промяна - не, нямаше предпочитание. Направи ли това Народно събрание нещо за битката с корупцията - не, отхвърли, не му беше приоритет. Затова сме на европейското дъно по показател на корупцията. Остана за идващ парламент. За различен път останаха жертвите на домашно принуждение. Беше по-важно за ГЕРБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия да сеят страхове. Спасявенето на Гешев беше по-важно от спасяването на Черноморието.

Освен изоставането от задачата " Шенген ", изоставаме и от готовността за еврозоната. Кой, попитайте партиите, които внесоха една и съща корекция дружно с правописните неточности в нея. Това Народно събрание няма да ни липсва - измежду целите не бяха правосъдната промяна, Шенген, еврозоната. Най-голямата заплаха е да бъдем завладяни от яд и обезсърчение. Време е за храброст ".

_________________________________________________________________________________________________

Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: " Няма по какъв начин да сме равнодушни след следващия крах да се реши политическата рецесия в страната. Имаме три предварителни избори. Такава рецесия най-новата ни история не помни. В този исторически миг получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем верните поучения. Важното е да трансформираме рецесиите в нови благоприятни условия. Днес всеки виновен ще отговори пред себе си дали бяха положени всички старания за решение на политическата и обвързваните с нея рецесии, дали Народно събрание работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да си отговори почтено.

Хората не желаеха избори, а да се решат проблемите им. Днес би трябвало да признаем, че не 48-ото Народно събрание не съумя поради неналичието на разговор. Разбрахме посланието на гласоподавателите. Ние сме представители на целия народ и в случай че народът би трябвало да живее дружно и би постигнал триумфи в заедност, то същото се отнася за нас. Така в случай че има разделяне в обществото, не би имало триумфи, по този начин е и в Народно събрание.



Политическите сили можеха да реализират триумф със примирение. Президнетът даде задоволително време на политиците на намерат път, да основат мостове за разговор. Струваше си напъните - това е нашата оценка на политическата обстановка. Не успяхме да излъчим кабинет, цените порастват, приходите се топят. Отново отиваме на избори, само че се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци.

Разговорите, които се научихме да водим, би трябвало да бъдат основата за разговора в 49-ото Народно събрание. Нека предизбораната акция има почтен разговор ".

________________________________________________________________________________________________

Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ": " Съдебната промяна на България зависи от българския народ. Ние от " Възраждане " като вярващи в мъдростта на българския народ приветстваме това, че ще имаме опция за пети изправителен изпит. Ще работим по тази причина българите да виждат истината такава, каквато е.

Два знакови триумфа и два знакови неуспеха. Успехът - да предоговорим ПВУ в частта му за енергетиката. Вторият триумф на това Народно събрание е преди минути - отбрана на българската идея за Македония.



Знаков крах е неслучилата се правосъдна промяна, саботирана от тези, които са я трансформирали в собствен знак верую. Ще имаме събрани 600 хиляди подписа при условие на 400 хиляди за референдума за еврото. Има партии, които се боят от изборите. Това, че този парламент не се сътвори държавно управление, е добър знак. Вместо основаването на политически зомбита, доста по-добро решение са изборите.

Ние от " Възраждане " се обръщаме към всички българи, с цел да им кажем, че ориста на България е във вашите ръце. Не вярвайте на тези, които ви споделят, че резултатът ще е същия. Използвайте тази власт по предопределение. Търсете истината, проверявайте я. Защото имаме един главен проблем. Хората не имат вяра в българската страна. Смятат, че политическата класа е прегнила.

Предизвикателството пред нас е огромно, тъй като в случай че не убедим хората, че те са властта, Бог да пази България! Българите са страната - не политиците ".

________________________________________________________________________________________________

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " 48-то Народно събрание не съумя да извърши най-важната си задача - кабинет и успокоение на българите и по тази причина си има аргументи. В идващото Народно събрание вай-важната задача е да подсигуряваме парламентарната република и да има кабинет.

Войната постави отражение в две направления - военно и социално-икономическото. Военното взе превес. Първото решение беше Ф-16 да платим, последва военната помощ. Това военно преимущество в говоренето в Народното събрание беше облечено в клишета. Който е за оръжие е евроатлантик, другите са ретроградни евразийци. Етикетите бяха черно и бяло. Забравяйки, че най-ниска европейска полезност е мира. Войната ще завърши с спокойно съглашение. Президентът Макрон съобщи, че мирът е вероятен, когато всички седнат на една маса. Същото сподели и канцлерът Шолц. Големите към този момент гледат към мира. И това е бъдещето, в случай че желаеме успокоение.



фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

Липса на единно болшинство - по този начин ни излъчи народът. Това ни докара до ситуационни решения. Това е неустойчивост. Това е липса на предвидимост. И това роди спекулации. Напоследък има една линия - положителните против неприятните, статуквото против смяната. Всички тук са статукво, тъй като тази дума значи сегашното.

Това беше парламент, белязан от кавги, замеряхте се със кавги - чекмеджета и кюлчета против " Джемкорп " и " Nexo ". Прехвърляше се отговорността - за Европа на разсъдъка и мира и внесохме декларацията за Шенген. Концентрация върху най-важния въпрос - цени, беднотия и неравноправие. Разбра се коя е лявата партия и с леви ограничения да постигаш леви резултати. Безплатни учебници, минимална работна заплата. Спасихме детските ясли от закриване. Уважаеми български жители, решението кого ще изпратите в тази зала е ваше. Мислете - със сърце и с разсъдък ".

________________________________________________________________________________________________
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР