Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква

...
Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква
Коментари Харесай

Пълната забрана на руските въглища в ЕС се отлага за средата на август

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел се чака по-късно през днешния ден да одобрят възбрана за импорт на съветски въглища от средата на август, което е с месец по-късно от в началото препоръчаното.

Това заяви за Ройтерс източник, непосредствен до договарянията.

По думите му отлагането е било контрактувано под немски напън.

Забраната на вноса на съветски въглища е главната мярка от петия пакет европейски наказания против Русия, напомня Българска телеграфна агенция. Той беше препоръчан предходната седмица от Европейската комисия като реакция на клането в украинския град Буча.

Ако бъде утвърдена, това ще бъде първата възбрана на съветски енергоносители от страна на Европейски Съюз след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари.

Засега петролът и газът, които са надалеч по-важни и за Москва, и за Европейски Съюз, остават недосегаеми.

По-голямата част от въглищата, които Европа купува от Русия, идват от спотовия пазар, а не въз основа на дълготрайни контракти. Тези покупки ще бъдат спрени незабавно, откакто глобите бъдат наложени.

Макар и първичното предложение на Европейска комисия да беше удължено с месец, то си остава по-амбициозно от английската възбрана. Лондон разгласи през вчерашния ден, че има намерение да се откаже напълно от вноса на въглища от Русия до края на годината.

Според оценките на Европейска комисия ембаргото върху въглищата ще коства на Русия 4 милиарда евро изгубени доходи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР