Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз се споразумяха, че

...
Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз се споразумяха, че
Коментари Харесай

И при брекзит без сделка: Британците ще пътуват в ЕС без виза

Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз се споразумяха, че жителите на Англия ще пътуват без визи даже и при брекзит без договорка. Това се показва в изказване на Съвета на Европейски Съюз.

Британските жители ще могат да посещават Европейски Съюз без виза за интервал до 90 дни.

„ Посланиците на Европейски Съюз взеха решение, че след брекзит жителите на Англия, пребиваващи в Шенгенската зона за малко време (90 дни на всеки 180 дни) би трябвало да имат право на безвизово пътуване”, се споделя в документа.

Посланиците дадоха мандат на румънското европредседателство да стартира договаряния с Европейския парламент за законодателно решение по въпроса.

„ По разпоредбите на Европейски Съюз безвизовият режим се вкарва при изискване на реципрочност. Правителството на Обединеното кралство съобщи, че няма желание да желае визи от жителите на Европейски Съюз, пътуващи във Англия за кратко”, се споделя в документа.

При брекзит със съглашение тези правила ще стартират да работят след довеждане докрай на преходния интервал, който би трябвало да продължи до края на 2020 година В случай на брекзит без договорка те ще се ползват от момента на излизане на 29 март 2019 година, в случай че датата не бъде отсрочена.

В документа по отношение на безвизовия режим обаче Гибралтар е означен като „ колония” на Англия, което разгневи Лондон, отбелязва Ройтерс.

В него се прави ново разграничаване сред тези, които живеят във Англия и тези, които са жители на Гибралтар, английска отвъдморска територия, която в този момент е в Европейски Съюз.

Ройтерс цитира информация на дипломати, че когато чул това, английският дипломат в Европейски Съюз изразил възраженията на Лондон пред останалите си сътрудници. Британска говорителка пък съобщи: „ Гибралтар не е колония и е изцяло несвоевременно да бъде описван по този начин”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР