Посланикът на САЩ в Турция е бил привикан днес в

...
Посланикът на САЩ в Турция е бил привикан днес в
Коментари Харесай

Турция мъмри посланика на САЩ заради признаването на арменския геноцид и санкциите

Посланикът на Съединени американски щати в Турция е бил привикан през днешния ден в турското външно министерство, с цел да му бъде връчена протестна нота, откакто Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласоподава за признание на всеобщите убийства на арменци преди век за геноцид и прикани за наказания поради нахлуването на Турция в Сирия, оповестява държавната турска Анадолска организация.

Турция приема, че доста арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в конфликти с османските сили през Първата международна война, само че отхвърля, че убийствата са били систематично проведени и съставляват геноцид.

Уточнява се, че американският дипломат Дейвид Сатърфийлд е отишъл в турското външно ведомство.

Камарата на представителите гласоподава с съвсем безусловно болшинство за оповестяването на кланетата над арменци за геноцид, като " за " гласоподаваха 405 конгресмени, а " срещу " се оповестиха единствено 11 членове на долната камара на Конгреса.

Освен това Камарата на представителите съвсем единомислещо утвърди законопроект за налагане на наказания против Турция поради военната ѝ интервенция в Североизточна Сирия, както и поради закупуването на противоракетни системи С-400 от Русия.

Новите наказания ще обиден турските банки Halk Bankasi или Halkbank, висши чиновници, в това число министърът на защитата Хулуси Акар, също по този начин ще блокират сметките на публични турски лица.

В допълнение решението разпорежда да бъдат предоставени данни на Конгреса за активите на фамилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Съединени американски щати за по-нататъшно разискване.

Турция остро разкритикува тези стъпки, като турският външен министър Мевлют Чавушоглу назова дейностите на Съединени американски щати " възмездие " на Вашингтон за интервенцията " Извор на мир " против сирийските кюрди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР